Парламентът прие на първо четене законопроект за допълнение на Закона

...
Парламентът прие на първо четене законопроект за допълнение на Закона
Коментари Харесай

Слагат автомати за продажба на лекарства в населени места без аптеки

Парламентът одобри на първо четене законопроект за допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с който се основава правна опция в обитаеми места, в които има открит дефицит на аптеки, да бъдат сложени автомати за продажба на лекарствени артикули, съгласно регулацията на настоящата нормативна уредба.

Текстовете, импортирани от „ Възраждане “, бяха утвърдени със 119 гласа „ за “, 12 „ срещу “ и 22 „ въздържал се “.

Законопроекта поддържаха от ГЕРБ-СДС, " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ", както и трима от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и петима самостоятелни депутати. От парламентарната група на Движение за права и свободи 12 гласоподаваха " срещу " и един се въздържа. Двадесет депутати от ПП-ДБ бяха въздържали се, както и един нечленуващ в група.

Държавата финансира откриването на аптеки, в това число денонощни, или продажбата на лекарствени артикули посредством автомати в областите, общините и обитаемоте места, за които в Националната аптечна карта е открит дефицит на открити аптеки, в това число денонощни, записаха депутатите.

Финансирането ще се прави по критерии и ред, избрани с разпоредба, издадена от министъра на опазването на здравето, след координиране с министъра на финансите.

Предвижда се понижаване на осем на 100 на корпоративния налог за юридически лица, които правят търговия на дребно с лекарствени артикули, в дребни обитаеми места, в които няма открита аптека. Според условията на закона, юридическото лице би трябвало да е сключило трудов контракт или контракт за ръководство на аптеката с магистър-фармацевт.  

С измененията се цели обезпечаването достъпа на популацията до лекарствени артикули във всички области, общини и обитаеми места и на работещи аптеки, в това число денонощни. Предвижда се в наличието на Националната аптечна карта да се добави оценка на минималните потребности на популацията от достъп до лекарствени артикули и в денонощни аптеки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР