Парламентът прие на първо четене законодателни промени, с които да

...
Парламентът прие на първо четене законодателни промени, с които да
Коментари Харесай

На първо четене: Денонощни аптеки или автомати за лекарства да има във всички населени места в страната

Парламентът одобри на първо четене законодателни промени, с които да се подсигурява съществуването на работещи денонощни аптеки или автомати за продажба на медикаменти във всички области, общини и обитаеми места в страната, съобщи кореспондент на " Фокус "

Измененията бяха препоръчани в Закона за лекарствените артикули и хуманната медицина и са импортирани от парламентарната група на " Възраждане ". 

При гласуването 119 бяха " за " ( бел. от ред. - ГЕРБ-СДС, 3-ма от ПП-ДБ, " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и 5 от нечленуващите в парламентарни групи). " Против " гласоподаваха от Движение за права и свободи, а от ПП-ДБ се въздържаха. 

В претекстовете се показва, че в другите райони в страната няма задоволително положително равнище на достъп до аптечната мрежа. Статистика демонстрират, че 13 регионални града в страната няма денонощни аптеки, в страната има 56 такива, само че те са ситуирани в 14 общини, а 29 се намират в столицата. 

Вносителите регистрират, че в някои обитаеми места не може да има денонощни аптеки, заради което оферират да бъдат сложени автомати, които да обезпечават базовите медикаменти. 

При дебатите от " Възраждане " обявиха, че фармацевтичните услуги у нас е сложена на търговски принцип и е подвластна от ползите на търговците. Според тях пазарният принцип на фармацевтичната грижа не извършва обществените задължения. 

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС съобщи, че макар че проблем с аптечната мрежа в страната е налице, то той не би отстранил цялостния проблем. Бившият здравен министър изясни, че аптеките са здравни заведения, в които има настоящи регулаторни стандарти, където лекарства се отпускат под грижата на фармацевт. 

" Най-безобидните лекарствени артикули, в случай че бъдат използвани без лекарско наставление и без надзора на фармацевт, бихме могли да стигнем до съществени проблеми, в това число до животозастрашаващи положения ", предизвести Ангелов. 

" Този законопроект сред първо и второ четене би трябвало да бъде изрядно поправен и да бъде пригоден към българското законодателство, тъй че да реши всички тези проблеми, които съществуват, само че и да подсигурява безвредната приложимост на медикаменти. Ще настояваме този вид апарати да могат да съществуват законодателното пространство в България, само че единствено и само под надзора на фармацевт ", сподели още той. 

Катя Панева от ПП-ДБ съобщи, че законопроектът основава причина за безотговорно закупуване на медикаменти. Според нея това би довело до риска от голям брой здравословни затруднения при хора, които не се съветват с медицински лица преди използването им. Тя сподели още, че казусът с аптеките се състои в неналичието на регулация за тяхното откриване.

Иван Кючуков от Има Такъв Народ съобщи, че проблем с аптеките има и в по-големите общини. Той даде с образец Трявна, където той видял по какъв начин вечерта на вендинг машината за медикаменти, има голям брой хора, които са се наредили, с цел да закупят лекарства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР