Парламентът прие на първо четене създаването на държавни бензиностанции като

...
Парламентът прие на първо четене създаването на държавни бензиностанции като
Коментари Харесай

Депутатите одобриха създаването на държавни бензиностанции на първо четене

Парламентът одобри на първо четене основаването на държавни бензиностанции като утвърди измененията в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси.
На първо време ще бъде основана на държавна петролна компания, която ще съхранява петролни ресурси и ще може да сътвори комерсиално сдружение, посредством което да построи бензиностанции и да дава данъчни хранилища за горива.
Засега се планува основаването на към 100 бензиностанции, които ще бъдат ситуирани върху земя, която е обществена благосъстоятелност – държавна или общинска, а за построяването им няма да бъдат употребявани пари от държавния бюджет, а притеглен капитал. Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени тук-там, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или идентични цени на горивото.
С построяването на данъчните хранилища, които ще бъдат в ръководство на държавното дружество, надлежно на бензиностанции, ще се подсигурява директната връзка данъчен склад – краен пропагандатор на горива, което от своя страна ще подсигурява бистрота и допустимо най-ниска цена за потребителя, надяват се вносителите
Предложението беше признато с съвсем цялостно единогласие със 143 гласа " за ", единствено един „ срещу “ и четирима „ въздържали се “.
Както и на комисия несъгласие имаше от аления народен представител Румен Гечев, който дефинира решението като " празен чек " и разкритикува и разкритикува за неналичието на икономическа аргументация в представянето на законопроекта.
Разисквания
Основната съпротива от Българска социалистическа партия поддържа закона и основаването държавните бензиностанции. Мотивите на левицата изрече ръководителят на икономическата комисия Петър Кънев.
„ П редлагането на този закон е една отрицателна оценка на работата на регулаторите – на Комисия за защита на конкуренцията и на КЗП . Дебатите в групата бяха съществени, само че те бяха такива и в комисията. В групата ние си припомнихме, че това е едно от нашата платформа през 2015 година Така че
Истината е, че след пандемията, дебатът в Европейски Съюз и в света за ролята на страната в преодоляването на такива сериозни обстановки е доста огромна “ , уточни Кънев. Той съобщи, че
Петър Кънев счита, че на комисията е изнуден министърът на стопанската система държавното дружество да влезе в забранителния лист за приватизация. Според него без значение кой е на власт опозицията би трябвало да има надзор върху държавните сдружения .
Предложението за държавни бензиностанции е положително, в случай че ще се отрази на благосъстоянието на българите, включи се социалистът Красимир Янков по време на разискването на първо четене на закона за държавните бензиностанции.
Трябва да приветстваме положителните планове, различен въпрос е какво ще бъде осъществяването, акцентира той. Червеният народен представител се съмнява, че ще има положително осъществяване на концепциите, заложени в закона. Той се съмнява, че ще се спрат свръхпечалбите в бранша.
Управлението не търси разговор и единодушие, съгласно него. Как да приемем еднолично волята на някого, когато имаме доста въпроси, посочи Янков.
Таско Ерменков от Българска социалистическа партия дори изброи няколко области, в които би трябвало да има повече страна - медикаменти, селско стопанство и производства .
В отговор на рецензии на Българска социалистическа партия, че няма цифри и разбори, икономическият министър Емил Караниколов сподели, че занапред ще се работи разбор за основаването на 100 или 100 и една бензиностанции, които ще демонстрират по какъв начин се образува цената на горивата в България.
Партия " Воля " също стои зад закона. Дори тяхна била концепцията, стана ясно от коментара на Боряна Георгиева.
Предложението се хареса и на депутата от " Атака " Павел Шопов. " Да, ще има битка с безспорния картел, да ще бъдат контролирани цените, ще се контролират и краткотрайните ресурси. Всичко това е правилно ", съобщи от парламентарната естрада той.
" Но това, което желаеме да създадем през днешния ден ще надвиши всички тези задания. Това ще е най-важното, което ще създадем през този мандат. Либералните икономисти не помниха, че печелившите компании за гориво са държавни и носят облаги за съответните си страни ", добави Шопов.
Припомняме, на 15 май изникна концепцията на финансовото министерство страната да има свои бензиностанции.
Според Българската петролна и газова асоциация държавните бензиностанции ще взривят пазара на парцели в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР