Парламентът прие на първо четене промени във Валутния закон, предаде

...
Парламентът прие на първо четене промени във Валутния закон, предаде
Коментари Харесай

На първо четене: Митниците ще могат да задържат суми под 10 000 евро при влизане или излизане от страната

Парламентът одобри на първо четене промени във Валутния закон, съобщи кореспондент на " Фокус “ . Законопроектът бе признат със 117 гласа " за ", " срещу " бяха 34, а 8 гласоподаваха с " възъдржал се ". 

Законопроектът е част от пакета закони, които Народното събрание би трябвало да прегледа, с цел да получи новия транш средства по Плана за възобновяване и резистентност.

С измененията се вкарват нови правила по отношение на контрола за на придвижването на непридружените парични средства и условието за даване на декларация за обявяване на паричните средства. Със законопроекта се допълват и глобите при неспазване на процедурите.

Така управляващите ще могат да задържат и суми с по-нисък предел от допускания, който сега е 10 000 евро, за които има подозрения, че са свързани с незаконна активност и реализиране на ефикасен надзор в сходство с европейските условия.

В законопроекта се планува и изземането на други високоликвидни предмети като монети и злато под всякаква форма.

Против законопроекта се оповестиха от " Възраждане “, които считат, че няма ясни правила за това в какви случаи ще бъдат изземани средствата на хората от митническите управляващи.

Искрен Митев от ПП-ДБ разясни, че концепцията на законопроекта е да се ограничи незаконния трафик на средства. По думите му сред двете четения могат да се създадат оферти, тъй че да бъде усъвършенстван този развой.

От Българска социалистическа партия също видяха неясноти в по този начин написания законопроект. Те обаче считат, че страните имат право сами да дефинират какви средства се внасят или изнасят от страната. Според Румен Гечев сред двете четения би трябвало да бъдат направени промени, с цел да бъдат прецизирани текстовете.

Според " ИТН “ измененията ще дадат огромни пълномощия на чиновниците в митниците " да вършат каквото изискат “. Тошко Йорданов също застана зад позицията, че би трябвало да се уточни в какви случаи ще могат да се подхващат дейности от органите.

Срокът за оферти сред двете четения ще бъде три дни по искане на парламентарната група ГЕРБ-СДС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР