Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, целящи

...
Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, целящи
Коментари Харесай

За нерегламентирано сечене и събиране на дървета ще се лежи до 6 години

Парламентът одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс, целящи повишение на успеваемостта на наказателното произвеждане при закононарушения в горите. Промените са импортирани от „ Обединени патриоти “. „ За “ тях гласоподаваха 97 народни представители, „ срещу “ – 9 и „ въздържали се “ - 4. Законопроектът планува рационализиране на закона за случаите, в които незаконно се сече, събира, добива, взема или извозва каквито и да било дървета или елементи от тях, в това число отсечени и паднали. За сходно закононарушение измененията плануват отнемане от независимост до 6 години и санкция от 1000 до 20 000 лева При случаите, в които причинителят има наложено административно наказване по Закона за горите в предходните 24 месеца, считано от датата на осъществяване на закононарушението, се планува наказване отнемане от независимост до 1 година или пробация до 2 години.
Наказание се предлага и за този, който убие ли улови без съответно позволение наедрял дивеч. Наказанието е отнемане от независимост до 2 години или пробация до 4 години и санкция от 1000 до 5000 лева В случаите, когато закононарушението е осъществено в неразрешено за лов време, на неразрешено за лов място, или със неразрешени средства или са породени вреди над 1000 лева се предлага наказването да бъде отнемане от независимост до 3 години, гроба в размер 1000 до 5000 лева При рецидив законопроектът планува лишаването от независимост да е до 5 години, както и санкция.
Със законопроекта се уголемява кръгът на длъжностните лица, похищението против които съставлява закононарушение. Проектозаконът добавя дефиницията на понятието „ длъжностно лице “. Добавя се обяснението, че това е лице, на което е предоставено да извършва със заплата или гратис, краткотрайно или непрекъснато работа, обвързвана със стопанисване, запазване или надзор в горските територии. От Българска социалистическа партия разясниха, че няма да поддържат предложенията на " Обединени патриоти ", защото са " неточни " и " слагат повече проблеми, в сравнение с да дават решения ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР