Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховането,

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховането,
Коментари Харесай

Застрахователи ще плащат недоказани щети при катастрофи в чужбина

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за застраховането, касаещи системата " Зелена карта ". Те задължават застрахователите автоматизирано да заплащат недоказани вреди при произшествия в чужбина. От Българска социалистическа партия показаха терзания, че в случай че законопроектът се одобри в този му тип, може да нарастне наложителната " Гражданска отговорност ".
Спорният план за смяна в Кодекса за застраховането планува българското Национално бюро " Зелена карта " да изплаща вредите, когато компанията осигурител ги оспорва, а по-късно да си търси изплатените суми. На собствен ред компании, които бавят заплащанията при пътни катастрофи в чужбина, би трябвало да учредяват банкова гаранция в интерес на бюрото, с цел да може то да усвои парите. Поправката вкарва правилото " първо плащаш, по-късно оспорваш ", което е записано и в устава и вътрешните правила на интернационалната система " Зелена карта ". Промените са препоръчани от МФ, което излиза със мнението, че от три години над българското бюро има европейски мониторинг поради забавени или отказани заплащания от наши застрахователи при катастрофи в чужбина. Според ведомството това към този момент се е трансформирало и в проблем, чието разрешаване е изискване за приемането ни в еврозоната.
Проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия изрази терзание, че по данни на наши застрахователи са осъществени доста измами, които нелегално ограбват сдруженията, като ги карат да правят заплащания на хартия, които не са действителни, не са подкрепени с обстоятелства и причини. Затова те желаят да се показа банково извлечение и по този метод да бъдат изплатени. Проф. Гечев изясни, че такава корекция - първо да се заплати, след това да се оспорва - не съществува на никое място в законодателствата на другите страни в Европейски Съюз и даже отвън него.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР