Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда
Коментари Харесай

Парламентът улесни работата от разстояние, ще имаме “право на изключване”

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса на труда със 136 гласа “за ” и петима “въздържали се ”. Предложенията на Министерския съвет са фокусирани върху прецизиране на работата от разстояние, за обезпечаване на еластичност в организацията на труда и сигурност за страните по трудовите правни отношения.

Регулират се аспекти като организацията на здравословни и безвредни условия на труд, отчитането на работа и надзор на работното време. Въведено е “право на изключване ” за служащи и чиновници, изпълняващи работа от разстояние, позволяващо им да не дават отговор на връзка от страна на работодателя по време на отмора.

Промените плануват и потребление на автоматизирана система за отчитане на работно време, като работодателят би трябвало да даде данни от нея при искане на служащия.

Законопроектът планува определянето на мястото на работата от разстояние в трудовия контракт, като това дава опция на работодателите да наблюдават осъществяването на предоставените задания. В същото време, отговорността на работодателите се понижава при трудови злополуки, в случай че работещият от разстояние не е спазвал разпоредбите за сигурност по време на работа. Промени се вкарват и в организацията на здравословни и безвредни условия на труд. Текстовете контролират също и отговорността за гарантиране на вярното възнаграждение на служащите и чиновниците във веригите от подизпълнители.

Проектът на “Възраждане ”, ориентиран към унищожаване на шестмесечния период за компенсации при противозаконни уволнения, не бе признат. Идеята им беше да се отстрани шестмесечният период за погашение на компенсации при противозаконни уволнения, като компенсацията за оставане без работа при оборване на уволнението да обгръща целия интервал, през който служащият е останал без работа – до неговото възобновяване.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР