Парламентът прие на първо четене промени в данъчните закони, като

...
Парламентът прие на първо четене промени в данъчните закони, като
Коментари Харесай

Румен Гечев, БСП: Облагането на свръхпечалбите на банките е практика в редица европейски страни

Парламентът одобри на първо четене промени в данъчните закони, като един от тях планува облагане на свръхпечалбите на банките. Темата в " Още от деня " разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Той изясни, че практиката се ползва в редица европейски страни, които са стигнали до извода, че банките, сходно на енергийния бранш, би трябвало се таксуват за свръхприходи.

" Няма заплаха да се вдигнат лихвите, защото такива налози се постановат на банки, които осъществят свръхпечалби, които не се дължат на възстановяване на качеството на работа, а на конюнктурни съображения.

Не разгласяваме война на банките, съобщи Гечев и уточни, че облагата в бранша тази година е повишена с 86%. Коментира още, че 90% от капитала на банките у нас е непознат. В България те заплащат 10% корпоративен налог, а в страната - майка заплащат корпоративен налог към 25%, на някои места стига и до 31%, посочи депутатът.

" Ще опитаме да убедим останалите партии с европейската процедура - отлично е, че банките в България са в положително положение. Това, което се прави, не е против тяхната непоклатимост, а против това по-голямата част от облагата да се изнася от страната. Не е почтено тези средства да бъдат заработвани в България, а след това да отлитат в непознати страни и стопански системи ".

Гечев се разгласи изрично срещу концепцията на Асен Василев за продажба на държавна земя, с цел да се покрият нужните бюджетни доходи.

" По-добре да се промени данъчната система - прогресивно облагане за най-богатите българи. Съответно смяна, както към този момент направихме в енергийния бранш, може да бъде направена и в банковия бранш, без да си проадваме земята. И още нещо - не е задоволително в България лихвите по заемите да се разграничават в десетки проценти, не е редно и българите да заплащат такси за банкови услуги, които са по-високи от междинните за Европейски Съюз ".

По думите му в бюджета на Асен Василев няма нови хрумвания - разноските порастват с 10%, приходите порастват с %, който да дава отговор на инфлацията и сякаш да подсигурява напредък на стопанската система.

" Здравеопазването е оставено в положението, което е сега - доста тежко и финансово, и в действителност. Образованието и българската просвета също са в тежко положение. От Българска социалистическа партия искахме да забележим нови политики, които дават отговор на новите действителности - такива няма ", разяснява социалистът.

Вижте диалога във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР