Парламентът прие на първо четене правна възможност в населени места,

...
Парламентът прие на първо четене правна възможност в населени места,
Коментари Харесай

На първо четене: Парламентът прие поставяне на автомати за лекарства на места без аптеки

Парламентът одобри на първо четене правна опция в обитаеми места, в които има открит дефицит на аптеки, да бъдат сложени автомати за продажба на лекарствени артикули . Текстовете, в несени от „ Възраждане “, бяха утвърдени със 119 гласа „ за “, 12 „ срещу “ и 22 „ въздържал се “.

Законопроектът бе подсилен от ГЕРБ-СДС, " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ", трима от ПП-ДБ и петима самостоятелни депутати. 

Държавата финансира откриването на аптеки , в това число денонощни, или продажбата на лекарствени артикули посредством автомати в областите, общините и обитаемоте места , за които в Националната аптечна карта е открит дефицит.

Финансирането ще се прави по критерии и ред, избрани с разпоредба, издадена от министъра на опазването на здравето, след координиране с министъра на финансите. 

Предвижда се понижаване на 8% на корпоративния налог за юридически лица, които правят търговия на дребно с лекарствени артикули , в дребни обитаеми места, в които няма открита аптека . Юридическото лице би трябвало да е сключило трудов контракт или контракт за ръководство на аптеката с магистър-фармацевт. 

По данни на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), през миналата 2023 година в общо 22 общини у нас няма аптека (това с две повече спрямо предходната). В още 42 общини пък има единствено една, а общият им брой като цяло за този интервал понижава до 3252 от 3296 през 2022 година

Като разположение, те са съсредоточени най-вече в огромните общини и огромните обитаеми места . В София са 725, в Пловдив - 219 и във Варна - 181. Общините без аптека са едни от най-малките в страната и в тях достъпът до медикаменти остава мощно стеснен - това са да вземем за пример Трекляно, Антоново. 
 Снимката е илюстративна
Бърз обзор на цифрите осреднено демонстрира, че най-добре обезпечено в това отношение е популацията на някои туристически общини - като черноморските Несебър, Приморско и Царево, както и община Банско . Тук попада и община Челопеч , която разполага с 2 аптеки, обслужващи приблизително по 725 души.

На другия завършек на спектъра са общини като Добрич - селска (в която една аптека обслужва 16,6 хиляди души), Тунджа (която разполага с две аптеки, обслужващи приблизително по над 10 хиляди души), Аврен и Джебел , в които наличните аптеки обслужват максимален брой население. Средн о за страната една аптека обслужва 1988 души .

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР