Парламентът прие на първо четене нов Закон за частната охранителна

...
Парламентът прие на първо четене нов Закон за частната охранителна
Коментари Харесай

НС прие нов закон за частната охранителна дейност на първо четене

Парламентът одобри на първо четене нов Закон за частната охранителна активност, импортиран от Министерския съвет. Гласуваха 124 народни представители, от които 91 бяха "за ", 10 - "против ", а 23 се въздържаха.

В отчета на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред се показва, че измежду главните претекстове за новия законопроект са променената икономическа действителност, обвързвана с пълноправното участие на България в Европейски Съюз, както и смяната на обществено-политическото и социално-икономическото развиване на обществото. С новия закон се резервира лицензионният режим за частната охранителна активност. Въвежда се ново видово разделяне на частната охранителна активност. Подзаконов нормативен акт детайлно ще разпише минимални условия за сигурност и сигурност на охраняваните обекти за всеки един тип активност. Друг акт ще регламентира редът, по който търговците ще удостоверяват, че дават отговор на условията на закона.

Със закона се вкарва условие за принадлежност на субекта към професионално съдружие на лица, извършващи частна охранителна активност. Според вносителите с това условие се основава опция за саморегулация на субектите от частния охраняем бранш посредством присъединяване на представителните организации от бранша в регулационния развой. Запазва се действието на издадените към този момент лицензи. Запазва се също и Единният автоматизиран централен указател на лицензите и регистрациите за дейностите по закона, предвид на реализиране на настоящ надзор, който, както и до момента, е предоставен на органите на Министерство на вътрешните работи. При правенето на законопроекта са регистрирани съществуващите проблеми, взети са поради и мненията на представителните организации в частния охраняем бранш, след задълбочени взаимни разисквания.

От Българска социалистическа партия обявиха, че няма да поддържат законопроекта. Според представители на левицата текстове опонират на Конституцията, а и нямало разлика сред философията на настоящия закон и новия. Законът ще сътвори проблеми в бранша, счита Красимир Янков.
От Движение за права и свободи също обявиха, че не поддържат новия закон. Ахмед Ахмедов уточни, че с новите текстове ще се получи ново преразпределение на пазара на лицензи за охранителна активност и това ще сътвори напрежение в сектора. Прочитът на законопроекта не ни дава очаквания, че професионализмът и законността ще бъдат в основата на този значим бранш, разяснява той.

Маноил Манев от ГЕРБ съобщи, че цялата среда на сигурност в страната е изменена и това основава нужда от нова регулация. По думите му с новия закон охранителната активност ще бъде подложена на сериозен надзор. Министерство на вътрешните работи няма да бъде съперник на охранителния пазар, съобщи Манев. Той прикани опозицията да поддържа новия закон и интензивно да взе участие в разискванията на второ четене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР