Парламентът прие на първо четене единодушно, със 110 гласа "за",

...
Парламентът прие на първо четене единодушно, със 110 гласа "за",
Коментари Харесай

Парламентът прие единодушно промени в Гражданския процесуален кодекс

Парламентът одобри на първо четене единомислещо, със 110 гласа "за ", промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, препоръчани от депутати от Българска социалистическа партия.

В отчета на Комисията по правните въпроси се показва, че със законопроекта се оферират промени в локалната подсъдност на исковете на потребителите, на исковете за непозволено увреждане, когато са предявени против осигурител, Гаранционен фонд или Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Въвежда се наложителна подсъдност по непрекъснат адрес на потребителя. Това съгласно вносителите ще обезпечи елементарен и на ниска цена достъп до правораздаване на стопански по-слабия индивид и ще спомогне за ефикасна отбрана на правата на потребителя.

Въвежда се обвързване потърпевшият да предяви иск против застрахователя на виновното лице не по непрекъснатия адрес на ответника, а по мястото на настъпване на застрахователното събитие. Вносителите показват, че всички процесуални дейности по събиране на доказателствата са тясно свързани с мястото на настъпване на застрахователното събитие.

Целта на измененията е да се обезпечи елементарен, на ниска цена и ефикасен достъп до правораздаване на лицата, претърпели увреждане, когато те имат разногласия със своя осигурител, с Гаранционния фонд или Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, изясни Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Той уточни, че общият принцип на Граждански процесуален кодекс за установяване на способния съд в този момент постановява, че делото се гледа пред оня съд, който е най-близо до адреса, надлежно до седалището на ответника. Ответник по делата са главно застрахователни компании, чиито седалища са в София. Така каузи, които нямат нищо общо със София, се концентрират в софийските съдилища - каузи да вземем за пример за злополука на "Петолъчката " сред сливналии се гледат в София, изясни Зарков. По думите му това води до много съществени на практика последици за изхода на делото, защото детайлите на доказване на този вид каузи са на първо място обстоятелствата, това, което се е случило на мястото на застрахователното събитие.

Това води до пътешестване освен на потърпевшите лица, само че и на специалисти, очевидци и други участници в процеса, което води до закъснение и компликация, сподели още Зарков.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ съобщи, че общият блян е да не се политизира този въпрос. Той призна, че е останал сюрпризиран от броя на гражданските каузи в Софийския градски съд, които са по застрахователни искове и по искове за обезщетение. Ще имаме механически спор, който да докара до най-хубавата редакция сред първо и второ четене, уточни Кирилов. Продължаваме да чакаме въпросите за натовареността на съда да не се вземат решение отчасти, а да забележим цялостната картина и да забележим направена карта на натовареността и систематизиране на делата, сподели още той.

Законопроектът се нуждае от редакция сред първо и второ четене в посока разширение на опциите за избор за завеждане на иск от потърпевшото лице освен по непрекъснат, само че и по сегашен адрес, съобщи Христиан Митев от Обединените патриоти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР