Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в

...
Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в
Коментари Харесай

НС прие законопроект, ограничаващ употребата на райски газ

Парламентът одобри на първо четене два законопроекта за промени в Закона за храните, чиято цел е ограничение на използването на божествен газ в заведения за хранене. Единият законопроект е импортиран от „ Възраждане “, другият – от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, съобщи 24 часа.

Със законопроекта на „ Възраждане “ се вкарва възбрана за използването на диазотен оксид (райски газ) в обекти за дистрибуция на храни. Неговото потребление ще се позволява единствено за професионална приложимост в обекти за произвеждане и преправка на храни, като добавка в храните, според условията на Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския съюз по отношение на добавките в храните.

Законопроектът на ПП-ДБ планува диазотен оксид да може да се употребява само като добавка в храни при съблюдаване на съответния правилник на Европейски Съюз, като в същото време изчерпателно се дефинират типовете обекти, в които това е възможно, а точно – обекти за произвеждане и преправка на храни и заведения за публично хранене, в които диазотния оксид се употребява като добавка при приготвянето на храни.

Освен това се предлага въвеждането на обвързване за бизнес операторите с храни да отразяват използването на диазотен оксид като добавка в храните и в софтуерната документи. Предвидени са и съответни наказания за предварителна защита.

При нарушаване на наредбите за приложимост на божествен газ в региона на храните е планувана санкция от 500 до 1000 лв.. Който допусне в ръководен от него обект осъществяването на такова нарушаване, ще се санкционира с санкция от 800 до 1500 лв., а при наново нарушаване – от 1500 до 3000 лв.. За бизнес оператора е планувана санкция или имуществена глоба от 3000 до 6000 лв., а при наново осъществяване на същото нарушаване – от 5000 до 12 000 лв..

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР