Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за преполовената вече

...
Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за преполовената вече
Коментари Харесай

Влизаме в релси. „Леко напрегнатият, но изпълним“ бюджет 2023 – приет на първо четене. Познайте кой е против


Парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за преполовената към този момент година. „ За “ бяха 156 депутати, 71 – „ срещу “, 1 се въздържа.

План-сметката на страната поддържаха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи.

„ Против “ предстоящо бяха от „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “ и „ ИТН “.  Въздържа се един депутат – от ГЕРБ-СДС.

Приетият към този момент на първо гласоподаване бюджет за 2023 година е създаден при параметри в границите на Маастрихтските критерии, с което държавното управление извърши един от главните си цели – да обезпечи на страната постоянен бюджет за 2023 година с недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт, без да се усилват налозите и без да се лимитират обществените заплащания, показват от Министерството на финансите.

Макроикономическата прогноза на министерство планува през 2023 година напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8% и постигане на размер от 184,5 милиарда лв.. През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3,3%, а през 2025 година се чака да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на 2023 година инфлацията да се намали до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на понижението на цените на храните и енергийните артикули.

Минималната работна заплата се резервира 780 лв.. Предвидено е нарастване на разноските за личен състав с 10% за структурите, които не са получили такова нарастване през 2022 година, и 15% – за структурите в общинската администрация.

Според министъра на финансите Асен Василев приходната част е изпълнима, въпреки и леко „ напрегната “. Разходната разрешава естественото действие на всички държавни системи, без да бъдат намалявани обществените разноски и придобивки.

Министърът акцентира, че се резервират ставките на всички налози, като се изключи тази на газа, чиято ставка се връща назад на 20%, защото интернационалните пазари са се успокоили.

В огромната част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за приходи – 10% да се дадат там, където не са били дадени, посочи Василев.

В бюджета на НЗОК са обезпечени пари, тъй че 1500 лева да стане началната заплата за медицински сестри и 2000 лева за лекари във всички лечебни заведения, освен в огромните, изясни Василев.

В обществената политика към този момент има индексация на пенсиите по швейцарското правило; 111 млн. лева в допълнение са заделени по отношение на новия размер на линията за беднотия, което е значимо при установяване на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лева от горната страна по действия по Закона за общественото подкрепяне, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн лева в допълнение по Закона за фамилните помощи за деца, уточни Василев. Има и 31 млн. лева повече по отношение на въведената нова еднократна помощ за учениците от 1-5 клас.

Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лева за саниране на студентски общежития, 80 млн. лева за реорганизация, надстрояване на детски градини. Предвидени са 5 млн. лева в допълнение за нови спортни площадки. Има и спомагателни 20 млн. лева за компенсиране на разноските за развъждане на деца, които не са признати в детски градини и ясли, добави министърът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР