Парламентът прие финалния доклад за работата на Временната комисия за

...
Парламентът прие финалния доклад за работата на Временната комисия за
Коментари Харесай

Парламентът прие финалния доклад на комисията за Грипен-ите


Парламентът одобри финалния отчет за работата на Временната комисия за изследване на процедурата за нов военен аероплан, съобщи организация Фокус. Докладът беше подсилен от 126 народни представители, „ срещу “ бяха 59, четирима се въздържаха.

В отчета комисията предлага отчасти рестартиране на процедурата за нов изтребител, като Министерството на защитата би трябвало да реши на какъв стадий да бъде върнат планът. Според комисията доста от проблемите, свързани с реализацията на плана произтичат от неясноти в Концепцията за създаване на отбранителната дарба. Промяната на финансовата рамка от 700 млн. лв. на 1.5 милиарда лв. е налагала актуализация на концепцията, която не е била направена. Не е даден безапелационен отговор на въпроса е какъв вид да бъде самолетът - многоцелеви или единствено за въздушно наблюдаване. Комисията установи, че в огромен интервал от осъществяването си планът се осъществя при нормативен вакуум и липса на ясни регламентирани правила. Начинът на практическото използване на плановото ръководство на МО води до размиване на отговорностите, пълномощията, дейностите и периодите.

Комисията установи, че при актуализацията на Методиката за оценка през 2016 година се основават условия за голословно премахване на една от офертите. От оставащите две предложения, едната е на практика неконкурентноспособна. Комисията не е намерила рационални учредения за смяната на методиката. Установено е, че в края на февруари е направена оферта за нов аероплан, която се е включвала в одобрената финансова рамка. Според комисията буди неразбиране аргументът, че офертата не е прегледана, тъй като не е включвала въоръжението на самолета. При състояние, че и офертите на други претенденти са без въоръжение. Комисията установи, че неналичието на политическо управление, правила, надзор на процеса и смяната в методиката водят до отпадане на една от офертите и съществени подозрения за успеваемостта на изразходването на обществени средства.

Комисията беше основана на 28 юни по предложение на ГЕРБ. На съвещанията й бяха изслушани всички министри на защитата за интервала от 2010 до 2017 година, като се изключи служебния министър Стефан Янев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР