Парламентът прие единодушно със 106 гласа "за" Годишния доклад за

...
Парламентът прие единодушно със 106 гласа "за" Годишния доклад за
Коментари Харесай

Парламентът прие единодушно докладите за дейността на ВСС и на Инспектората към него за 2019 г.

Парламентът одобри единомислещо със 106 гласа "за " Годишния отчет за активността на Висшия правосъден съвет /ВСС/ на Република България за 2019 година

В него се показва, че през предходната година Висш съдебен съвет е осъществил две основни задания. Първата от тях е сполучливо извършената процедура за избор на нов основен прокурор, а втората е учредяването на Съвета за партньорство, чиято цел е да реализира разговор по всички въпроси, свързани с професионалните ползи на съдии, прокурори и следователи. Отчита се и доста понижаване на формираните дисциплинарни производства против съдии и прокурори.

Крум Зарков  Крум Зарков Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 година Той е наследник на журналистката Ана Заркова и на доктор Господин / "БСП за България "/ уточни, че въпросите, които са стояли пред правосъдната ни система преди три години, към момента са на дневен ред. Като такива той посочи бюджетирането в правосъдната система, натовареността на съдиите и правосъдната карта. Зарков разяснява, че новият състав на Висш съдебен съвет не съумява да излезе от това русло на тежки противодействия, нелицеприятни кавги и междуличностни нападки, в което е бил потопен и предходният. Той съобщи, че от левицата ще поддържат отчета, само че остават със мощни условия, както за метода на работа, по този начин и за постигнатите крайни резултати.

Христиан Митев / "Обединени патриоти "/ също поддържа отчета и означи, че фактически един от главните установени проблеми е натовареността на съдилищата. Според него, с цел да бъде решен, не са задоволителни единствено промени в процесуалните закони, само че и оптимизация на правосъдната карта във връзка с съдилищата, при което има закъснение. Митев не се съгласи, че Висш съдебен съвет самичък по себе си е генератор на кавги, а държанието на обособени членове на Съвета не би следвало да бъде залепяно като етикет за целия Висш съдебен съвет.

Инспекторатът на Висш съдебен съвет не откри нарушавания на съдиите, пуснали предварителното от пандиза Джок Полфрийман

Боян Магдалинчев - представляващ Висшия правосъден съвет, призна, че има закъснение във връзка с правосъдната карта и натовареността на съдилищата. Основният проблем, който стои пред нас, е със софийските съдилища, уточни той. По думите му, казусът за неравномерната натовареност не стои в такава огромна степен в останалата част от страната. Според Магдалинчев натовареността внезапно ще спадне с добре премислени законодателни промени. Не споделям това, че генерираме кавги, сподели още той. По думите му, нещата са надалеч от това, което е било преди.

Депутатите утвърдиха единомислещо с 93 гласа "за " и Доклада за активността на Инспектората към Висш съдебен съвет /ИВСС/ за 2019 година Според документа през предходната година Инспекторатът е направил общо 83 инспекции в органи на правосъдната власт в четири апелативни региона, като е тествана активността на органите на правосъдната власт за 2017 година и 2018 година Извършени са пет тематични инспекции, 10 инцидентни инспекции по сигнали по цивилен, търговски и наказателни каузи и прокурорски преписки и три инспекции по самосезиране. За отчетния интервал по предложение на ИВСС са формирани две дисциплинарни производства против съдии, като едното не е завършило, а по другото, привлеченото към дисциплинарна отговорност лице е подало оставка, заради което е освободено от заеманата служба.

Главният контрольор Теодора Точкова разяснява, че резултатите от осъществените инспекции са посочили доста добра организация на административната активност на правосъдните органи, съблюдаване на правилото за инцидентно систематизиране на делата, съблюдаване на процесуалните периоди за разглеждане и привършване на делата, все по-малко допускани дисциплинарни нарушавания на съдиите, прокурорите и следователите. През 2019 година ИВСС е признат за пълновръстен член на Европейската мрежа на правосъдните инспекторати, означи още Точкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР