Парламентът прие единодушно с 201 гласа на първо четене удължаването

...
Парламентът прие единодушно с 201 гласа на първо четене удължаването
Коментари Харесай

Парламентът прие единодушно ново удължаване на стария бюджет. Сребърният фонд няма да се пипа

Парламентът одобри единомислещо с 201 гласа на първо четене удължаването на бюджета от 2022 година до приемането на нов бюджет за тази година.

Удължаването, което е второ поред, планува увеличение на пенсиите от юли, както и подсигурява естественото разплащане на страната до влизането в действие на бюджет 2023. В четвъртък министърът на финансите Асен Василев пое ангажимент до 31 юли да бъде признат нов държавен бюджет с до 3% недостиг.

Проекторешението беше импортирано от служебния кабинет на Гълъб Донев и съпътства удължаването на така наречен удължителен закон за бюджета, чието деяние изтича на 10 юни. След тази дата заплащанията на страната щяха да бъдат блокирани, а в този момент решението ще разреши на общините и на Националната здравноосигурителна каса да правят заплащания без закъснение.

Между двете четения на законопроекта се чака да бъдат признати оферти, свързани с приемането на 4.5 милиарда лв. неснижаем най-малко в Сребърния фонд, които не могат да бъдат пипани от Министерството на финансите, както и оферти на общините с претенции за по-свободно потребление на държавната дотация поради идните локални избори.

Българска социалистическа партия възрази против текстовете, които разрешават на държавното управление да харчи пари от Сребърния фонд, който е основан целево за поддръжка на пенсионната система. Към 31 май по данни на МФ в него има 3.87 милиарда лева . Според Корнелия Нинова, в случай че парите от него бъдат взети, няма да бъдат върнати.

" Проблемът е, че когато нещо се прави краткотрайно, постоянно става хронично, би трябвало да бъде лимитирано Министерството на финансите от такива изкушения ", сподели Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, представен от Българска национална телевизия.

" Предстои да разберем дали сегашният финансов министър ще успее да си оправи личните недомислици, които натвори през 2022 година с новия бюджет ", сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Асен Василев беше безапелационен, че няма никаква потребност да се пипа Сребърният фонд и че към този момент е предложил на депутатите от " Продължаваме промяната - Демократична България " този текст да бъде премахнат, напомняйки, че законопроектът е на служебния кабинет.

" Аз не ви давам хрумвания по какъв начин да пишете песни, не ми давайте хрумвания по какъв начин да пиша бюджет. Парите от Сребърния фонд не се пипат, по тази причина има неснижаем излишък. Но на правилото сигурното си е несъмнено, дано се заличат тези думи от удължителния закон сред двете четения ", отговори министърът на Йорданов.

По думите на Василев " това да се употребява бюджет от предходна година след 6 месеца в действителност е невиждано ".

По предложение на Венко Сабрутев от ПП-ДБ срокът за внасяне на оферти преди второто четене да бъде скъсен на три дни.

Държавата би трябвало да разплати до края на годината над 5,4 милиарда лв. , свързани с евросредства, с цел да не бъдат изгубени. В сумата са включени заплащания с изключение на по завършилите оперативни стратегии, и по Плана за възобновяване и резистентност.

Освен това са заложени спомагателни разноски за спасяването на " Български пощи ". По данни на финансовото министерство към този момент има закъснение на приходите за сметка на разноските, което усилва недостига. Той все още е 1,2 милиарда лв..

Миналата година служебният кабинет първо отхвърли да внесе проектозакон за бюджета в законовите периоди с претекста, че няма право да прави политики, само че през април го направи - с недостиг от 6.4% - над два пъти повече от условието за до 3% за влизане в еврозоната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР