Парламентът прие доклада за дейността на временната комисия за подписването

...
Парламентът прие доклада за дейността на временната комисия за подписването
Коментари Харесай

Парламентът прие доклада за „Gemcorp“, предават го на ДАНС, МС и МВР

Парламентът одобри отчета за активността на краткотрайната комисия за подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление на Кирил Петков и план на решение по отчета. Докладът ще бъде изпратен на Държавната организация „ Национална сигурност “, Министерския съвет и Министерство на вътрешните работи за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетенциите им. Докладът бе признат със 129 гласа " за ".

Бурни диспути се развихриха в пленарна зала, откакто бе изчетен отчета за „ Gemcorp “. От „ Продължаваме промяната “ в лицето на Венко Сабрутев, меморандумът подписан в гранитна зала пред някогашния министър председател Кирил Петков няма никакви обвързващи клаузи. Според Политическа партия били спазени всички законови процедури и не виждат никакви нарушавания.

От отчета на комисията обаче излиза наяве, че двете компании, разказани в меморандума, са желали достъп до голям размер информация за цялата енергетика, от който те са се пробвали да се възползват по недодялан метод.

Отбелязано е, че „ Всички разногласия, произлизащи от или по отношение на Меморандума за съгласие, ще бъдат дефинитивно уредени според Правилника за арбитраж.

Освен това излиза наяве още веднъж, че ДАНС не са били предизвестени да се извърши инспекция на компаниите, последва самосезиране на службите, само че отчетът им е бил спретнат от Кирил Петков.

Депутатите от Политическа партия обаче не видяха никакви проблеми в установените нарушавания, а Искрен Митев още веднъж се прояви с флашмоб и постави кофа за отпадък, с цел да може сътрудника му Сабрутев да изхвъри отчета на комисията.

Дебатите за „ Gemcorp “ прерастнаха в обвинявания за комисионни и корупция. С фалцетен звук Асен Василев изясни, че с помощта на него като финансов министър и на Политическа партия в лицето на ръководещи са довели България да разцвет. Василев се похвали с безплатните детски градини и нарастване на пенсиите.

Делян Добрев попита Асен Василев къде са парите от медиаторите за природния газ и какъв брой пъти е ходил на срещи в „ Лукойл “. Депутатът от ГЕРБ напомни, че до момента в който Асен Василев е взел участие във властта газа е скочил 10 пъти.  

Според Кирил Петков нямало нито дума за валута в меморандума, а ставало въпрос, че двете компании ще търсят вложения. От трибуната той още веднъж разгласи, че когато ДАНС са съобщили за съветска връзка с компаниите, той персонално е разпоредил меморандумът да бъде преустановен.

След близо 3 часа диспути, Кирил Петков и Асен Василев напуснаха залата. Колегата им Искрен Митев прикани Десислава Трифонова да изхвърли отчета. В отговор тя съобщи, че освен няма да го направи, само че се надява и прокуратурата да се заеме с него. „ Вие сте безродници. Съжалявам, че документите са засекретени и са такива, тъй като заплашват националната сигурност. Вие всички от Политическа партия сте опасност за националната сигурност “, съобщи Трифонова от ГЕРБ, като преди този момент запита дали Асен Василев е бил стажант на представляващия „ Джемкорп “ Атанас Бостанджиев.   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР