Парламентът прие доклада за дейността на временната комисия за подписването

...
Парламентът прие доклада за дейността на временната комисия за подписването
Коментари Харесай

НС изпраща доклада за Джемкорп в ДАНС и МВР, ПП поискаха кошче за смет да го хвърлят

Парламентът одобри отчета за активността на краткотрайната комисия за подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление на Кирил Петков. Докладът ще бъде изпратен на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и на Министерския съвет (МС) за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетенциите им. Допълнително бе решено да бъде изпратен и на Министерство на вътрешните работи. 

129 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " утвърдиха отчета и спомагателното следствие по проблема, единствено от Политическа партия бяха срещу дружно с шестима депутати от " Демократична България ". Останалите шестима от Демократична България гласоподаваха с " въздържал се ". Така общо " срещу " бяха 54 национални избраници, а 8 се въздържаха.

За подписването на меморандума не е била известена ДАНС и не е била направена инспекция на компаниите, които са ответната страна, сочат изводите в документа. Според отчета това излага на риск енергийната и националната сигурност на страната.

В заключенията се показва, че с подписания меморандум, избран като необвързващ, са поети задължения, с които се дава опция на компаниите, страна по него, да имат основна роля при установяване посоката на развиване на стратегическия за българската стопанска система и националната сигурност бранш енергетика. По този метод са основани евентуални условия за настъпване на риск за енергийната, респективно националната сигурност на България, прочете заключенията председателката на краткотрайната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ.

В отчета се показва още, че уговорка в меморандума дава опция на някоя от компаниите да предяви рекламация към България в идващите две години, без значение че са подхванати дейности за неговото преустановяване. Видно от гореизложеното, лицата, подготвили и подписали меморандума, не са защитили в оптималната степен финансовите и имуществените ползи на българската страна, се споделя още в документа.

Според документа, министърът на енергетиката в държавното управление " Петков " е основал условия след решението на Министерски съвет за преустановяване на меморандума неговото деяние да продължи, като вместо да изпрати едностранно 30-дневно предупреждение за преустановяване на меморандума, е изпратил писмо, с което предлага преустановяване по взаимно единодушие на страните. Меморандумът не е бил преустановен до 28.11.2022 година, гласят заключенията на краткотрайната комисия.

 Снимка: Булфото

Представянето на отчета бе последвано от напоителни диспути, по време на които главно спориха ГЕРБ и Политическа партия.

" Днес ставаме очевидци на следващия панаир, който разиграва ГЕРБ в пленарната зала. Една и съща тематика се претопля за следващ път ", пръв реагира Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната ". От Политическа партия подкрепихме основаването на такава комисия, с цел да изчистят всички обстоятелства и спекулации, добави той. " Само папата не повикахме ", сподели той за извършените чувания на съвещанията на краткотрайната комисия.

" И с цел да покаже цялостната си непросветеност, краткотрайната комисия, водена от Десислава Трифонова, изисква да изслуша настоящи депутати по време на пленарно съвещание ", акцентира той. Сабрутев повтори за следващ път, че меморандумът не е обвързващ и не следват никакви наказания и неустойки от прекратяването му.

" Към момента на сключване на меморандума няма съветски вложители в сдружението ", безапелационен беше Сабрутев. " За следващ път се потвърди, че опорките на ГЕРБ за неистина, следващата неистина на потвърдени лъжци. ", заключи депутатът.

" ГЕРБ очевидно ни вкарват в приказката на Снежанка и седемте борисовки, на седемте неистини . Имахме опция да чуем приказката за Снежанка от страната на лъжата, в този момент би трябвало да разобличим седемте борисовки, седемте неистини ", заключи той.

 Снимка: Булфото

" Необвързващ бил меморандумат - ами, аз по-обвързващ не познавам! Обвързали сте цялата енергетика ", реагира някогашната енергийна министърка Теменужка Петкова от ГЕРБ. " Неслучайно логото на вашето ръководство беше несъмнено с една единствена дума и тя е шмекерия ", добави тя. Десислава Трифонова отвърна на Сабрутев с констатацията, че Политическа партия лъжат, като сподели няколко документа. Според тях проектът с меморандума, подписан от тогавашния министър Александър Николов, бил да се " да откпаднат " целия комплекс " Марица Изток ".

Искрен Митев от Политическа партия пък донесе кошче за отпадък до парламентарната естрада и подкани съпартиеца си Сабрутев да метне в него отчета за " Джемкорп " с думите: " За да да можете да оставите този отчет на мястото, на което заслужава да бъде оставен ".

Дебатите се разпростряха и надалеч отвън меморандума. Делян Добрев упрекна за следващ път Политическа партия, че са докарали инфлация в страната и са разсипали " Булгаргаз ".

" Потребителите обедняха с над 20 милиарда, сиренето стана 23 лв., кашкавалът 32, а вие сложихте шефа на МЕТ за шеф на държавното сдружение " Булгаргаз ". 97 млн. е вредата за тези месеци ", упрекна депутатът от ГЕРБ. По думите му " Булгаргаз " е продавал на МЕТ на ниска цена газ " и МЕТ пуска противоположна фактура на " Булгаргаз " с милиони повишена цена ".

 Снимка: БТА

" Вас ви изпратиха с митинги, нас - с овации ", отвърна Асен Василев. И съобщи, че когато е бил длъжностен министър, " хората се палеха през 2013 година " поради ръководството на ГЕРБ и цените на силата.

" Няма да можете да извършите държавно управление, връщайте мандата и не губете времето на България ", прикани председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Василев отговори, че знае за какво депутатката от ГЕРБ е изнервена. " Защото се появи, че в бюджет, в който пенсиите бяха вдигнати повече за една година, в сравнение с за последните 12 години, в който се усилиха заплатите на лекарите, учителите, на хората в системата на Министерство на вътрешните работи, в който станаха безплатните детски градини и други В този бюджет се откриха средства за това, за рекордна капиталова стратегия и дефицитът остана на 3%. Ето къде са парите, където вие крадяхте всяка година ", съобщи Асен Василев.

Трифонова върна дебата в тематиката за меморандума, като съобщи, че Кирил Петков е крил отчета на ДАНС три месеца

" Кирил Петков и Асен Василев да излязат и да покажат мъжко държание - да обяснят за какво излъгаха и съзнателно не са упълномощили инспекцията на ДАНС на капиталите на компанията ", прикани от трибуната депутатката от ГЕРБ. Тя назова меморандума " заслон ". " Надявам се да има следствие на прокуратурата, с цел да стане ясно по какъв начин двамата са дали цялата енергетика на Руската федерация ", съобщи Трифонова.

" Господа от Политическа партия, апелирам да се успокоите, преди малко колежката разкри, че сте работили за съветските ползи. Няма нищо неприятно, че сътрудниците от Политическа партия са работили с корпорациите на Путин. Лошото е, че лицемерничат и ръководят с други, които отхвърлят Путинския режим и сякаш се борят с него, а вършат извън циркове и натрупат европалети ", реагира Стоян Таслаков от " Възраждане ".

" Г-жо Трифонова, в този момент е последният ви късмет да хвърлите в кошчето този отчет ", подкани я още веднъж Искрен Митев от Политическа партия.

" Аз съм възмутена от едно, господин Митев, то е, че хората няма да видят същинското ви лице, тъй като данните са засекретени. Вие, персонално, сте опасност за националната сигурност. Вие сте безродници ", отвърна му Трифонова. И заключи, че няма да иззхвърли отчета. Тя беше безапелационна, че най-сетне от Политическа партия ще си понесат както политическата, по този начин и наказателната отговорност.

" Истинската опасност за националната сигурност сте вие, нито един път не признахте грешките си. Признайте си - да, крадохме ", репликира Искрен Митев по адрес на ГЕРБ. " Този отчет е цялостна небивалица. 175 страници цялостни нелепости, хвърлете го в кофата ", предложи той. 

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР