Парламентът прие да се преименува празникът 24 май като Ден

...
Парламентът прие да се преименува празникът 24 май като Ден
Коментари Харесай

Преименуваха празника на 24 май

Парламентът одобри да се преименува празникът 24 май като Ден на българската книжовност и просвета и по този начин да отпадне определението „ славянска “. Предложението беше утвърдено на първо четене с поддръжката на 73-ма депутати, четирима  " срещу " и 34 " въздържали се ", а новото име ще бъде записано в Кодекса на труда.

" Без подозрение за нас този празник е най-важният и сега. Не инцидентно 30 година след приемането на българската конституция се води дебатът кой е националният празник на България – 3 март или 24 май. Този празник е честван като подобен за българската книжовност. Подктепяме патриотите, че този празник е зародил от България ", сподели депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той отбеляза, че ръководещата партия ще поддържа законопроекта на съдружните си сътрудници, само че под изискване, че сред двете четения присъединяване в дебата ще вземат експерти и учени, с цел да се " получи национално обединяване, а не разделяне ".

Патриотите пък акцентираха, че 24 май е именуван „ най-българският празник “, а формулировката „ празник на славянската книжовност “ е импортирана от Българска комунистическа партия преди 30 година

Предложението на Патриотите за формален празник да се одобри и 15 август – Успение на Пресвета Богородица не бе признато на първо четене.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР