Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти

...
Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти
Коментари Харесай

Парламентът прие отпадане на забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна

Парламентът одобри да отпадне възбраната за импорт на избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година Решението за позицията на България по отношение на превантивните ограничения във връзка с вноса на избрани украински артикули беше взето със 124 гласа „ за “, 69 „ срещу “ и осем „ въздържал се “.

Отчитайки солидарността на България с Украйна и считайки, че би трябвало да се обезпечат доставките на селскостопански артикули, с цел да се подсигурява продоволствената сигурност в международен мащаб, без това да слага в риск конкурентоспособността на българските аграрни производители, България не поддържа продължаването след 15 септември 2023 година на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се показва в решението на Народното събрание. Министерският съвет следва да предприеме нужните дейности за изложение на тази позиция.  

Решението за позицията на България по отношение на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна беше импортирано от депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме Промяната - Демократична България “ и Движение за права и свободи и подкрепено от Комисията по икономическата политика и нововъведения в Народното събрание.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи през днешния ден пред Народното събрание, че се е съгласил с макроикономически индикатори, показани на Министерски съвет, съгласно които не е толкоз притеснително България да се откаже от желанието за продължение на възбраната за импорт от Украйна. Той сподели, че са подхванати ограничения за завишаване на контрола за всички украински артикули и най-много за зърнени култури, като прецизно ще се управлява съществуването на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите индикатори, които се наблюдават – хербициди, пестициди и т.н./Nova
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР