Парламентът прие без дебати на първо четене законопроект за признаване,

...
Парламентът прие без дебати на първо четене законопроект за признаване,
Коментари Харесай

Парламентът прие законопроект за признаване на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода

Парламентът одобри без диспути на първо четене законопроект за признание, осъществяване и изпращане на правосъдни актове за налагане на наказване отнемане от независимост или на ограничения, включващи отнемане от независимост, импортиран от Министерския съвет.

С него се цели въвеждане на европейско рамково решение за използване на правилото за взаимно признание към правосъдни решения по наказателни каузи, с които се постановат санкции отнемане от независимост или ограничения, включващи отнемане от независимост, за задачите на тяхното осъществяване в Европейския съюз.

Компетентният орган по признание и осъществяване на непознати правосъдни актове е окръжният съд по местоживеене или нормалното местожителство на лицето, на което е наложено наказването или мярката. Ако местоживеенето на лицето в страната е незнайно или то не живее в страната, способен да признае акта е Софийският градски съд.

Условие за изпращане на правосъден акт за осъществяване в Република България е действието, за което той се отнася, да съставлява закононарушение и по българското законодателство. Двойна наказуемост не се изисква, когато присъдата или мярката са постановени във връзка на закононарушенията тероризъм, присъединяване в проведена незаконна група, корупция, трафик на хора, машинация, включително такава, която визира финансовите ползи на Европейския съюз, подправяне на парични знаци и други категорично посочени закононарушения.

Процедурата по признание на непознати правосъдни решения включва опцията за осъществяване на съвещания с способния орган на издаващата страна членка преди изпращането на правосъдния акт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР