Парламентът прие българите, които са родени в чужбина, както и

...
Парламентът прие българите, които са родени в чужбина, както и
Коментари Харесай

Ще даваме специални лични карти на българите, родени в чужбина

Парламентът одобри българите, които са родени в чужбина, както и тези от старите български общности да имат право на специфични персонални карти. С тях те ще могат да влизат у нас без виза, да работят, учат, купуват жилище и даже да гласоподават. Но, този вид документи няма да им обезпечава свободно пътешестване в ЕС. Измененията са част от Закона за българските персонални документи, импортирани от " Обединени патриоти ", и бяха утвърдени на първо четене със 102 гласа  " за ", 23 " срещу "  и четирима " въздържали се ". 

Картата ще се издава на лица от български генезис, само че без българско поданство. Целта на това изменение е да се даде правна наредба на планувания с плана специфичен статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени отвън територията на Република България и на тези, които са родени тук, само че са напуснали страната. Идеята на вносителите е старите български общности както в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от остарялата българска емиграция в Съединени американски щати, Канада и Западна Европа да получат документ за български генезис. С картата лицето ще има право на достъп до трудовия пазар, еднообразно с това на българските жители.

Заявлението за карта ще се подава персонално до Министерство на вътрешните работи или до дипломатическите ни представителства зад граница. Ако то е подадено в консулска или друга дипломатическа задача, картата се издава за 90 дни.

Според вносителите от " Обединени патриоти " това ще реши както проблемите с демографската рецесия, по този начин и на пазара на труда.  " По разлини стратистики и калкулации тези българи са 5 млн. Идеята е те да могат да посещават България, когато пожелаят, даже да живеят в България, да влизат безвизово, да работят и учат тук както и да си закупят парцел. С тази персонална карта ще са със статут за непрекъснато престояване. Искаме да създадем по този начин, че сънародниците ни оттатък граница да видят, че страната мисли за тях. Помним рецесията в Украйна и от конфликтните региони хиляди българи потеглиха да се преселват в България. Тогава България чисто законово нямаше по какъв начин да им помогне и да им уреди статута. С месеци се търсеше метод легално фамилиите да работят и живеят у нас ", изясни един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов.

От Българска социалистическа партия не поддържаха законопроекта, защото съгласно тях текстовете влизат в несъгласие с европейското законодателство. Освен това българското законодателство за българите в чужбина давало задоволително правни благоприятни условия, акцентираха социалистите и наекоха примането на този закон за опция да се стигне до " рецидив на тъпчене на европейското законодателство, което ще повлече към неприятни оферти ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР