Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Петко Салчев.

...
Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Петко Салчев.
Коментари Харесай

Депутатите отстраниха управителя на НЗОК

Парламентът приключи предварително мандата на шефа на НЗОК Петко Салчев. Точката бе включена в дневния ред на Народното събрание изненадващо в петък. Решението за премахване на Салчев бе гласувано със 149 гласа " за ", без " срещу ", а 26 се въздържаха.
Народните представители се сплотиха към тезата, че е налице редовно несъблюдение на отговорностите на шефа на НЗОК, избрани от Закона за здравното обезпечаване, и е нарушен разговорът с Българския лекарски съюз. Проблеми са зародили и при разискването на Националния рамков контракт.
В отчета на комисията по опазването на здравето се показва, че на шефа на касата е била дадена опция да изрази свое мнение в границите на провелите се чувания в Комисията по опазване на здравето.
През декември съсловната лекарска организация внесе в Народно събрание искане за предварителното освобождение на Салчев. Председателят на лекарския съюз доктор Иван Маджаров изпрати благодарствено писмо до депутатите след отстраняването на Салчев. Той ръководи здравната каса от 13 март 2020 година и беше номинация на ГЕРБ. Законът за здравното обезпечаване планува, че в този момент Народното събрание би трябвало да избере нов шеф на НЗОК в период, не по-дълъг от 30 дни. Дотогава касата ще се управлява от подуправителя Йорданка Пенкова. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР