Парламентът подхваща електронните рецепти, след като хаосът с тях продължава

...
Парламентът подхваща електронните рецепти, след като хаосът с тях продължава
Коментари Харесай

Хаосът с електронните рецепти влиза в парламента

Парламентът подхваща електронните предписания, откакто хаосът с тях продължава към този момент седмица. Изнервени и обезпокоени родители описаха за тъгите, през които са минали с цел да купят антибиотик на болните си деца. 

Лични лекари споделиха, че са принудени да вършат компромис, поставяйки тикче, което дава право на фармацевта да размени изчезналия антибиотик с генерик.

Заради хаоса с е-рецепти за антибиотици и лекарства за диабет през днешния ден изключително ще заседава здравната комисия в Народно събрание. На нея ще бъдат изслушани здравният министър и шефовете на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) и на “Информационно обслужване ”.

Председателят на здравната комисия в Народно събрание проф. Костадин Ангелов напомни, че наложително електронно определяне на антибиотици и медикаменти за диабет бе въведено, с цел да се завиши контролът и да се преодолее неналичието на тези препарати, а от Министерство на здравеопазването са имали три месеца да приготвят системата. “Някои от медикаментите за диабет се употребяват да вземем за пример за намаляване, вместо да стигат до нуждаещите се, а във връзка с антибиотиците - те всеобщо се купуват без лекарско наставление, което пък води до риск от антибиотична устойчивост и гибел от банални инфекции ”, акцентира проф. Ангелов и подсети, че до момента в който той е бил министър са тръгнали първите е-рецепти, без обаче това да докара до проблеми за пациентите, при все това тогава Коронавирус пандемията е била в разгари си.

По думите му бъдещето е в генеричната подмяна, само че България сега не е подготвена за тази стъпка. “У нас това ще се изроди, тъй като не сме решили проблемите с отвесната интеграция. Сега, в случай че дадем опция в аптеките да вършат подмяна, би означавало в доста от тях да се продават единствено лекарства на производителя, който в това време има и хранилища на едро и през друга компания има и верига аптеки ”, предвижда проф. Ангелов.

Той напомни още, че през август Комисията по опазване на здравето е поискала информация от ДАНС и ГДБОП кои са компаниите, които са изнасяли медикаменти във времето, в което в България е имало дефицит. “От самото начало е ясно едно - против българските жители някой прави закононарушение по линията на изнасянето на лекарства сега, в който има ясна потребност от тях и дефицит на медикаменти ”, акцентира той и изиска да разбере дали има институции, които са проспали дефицита на избрани лекарства и техния експорт за трети страни.

Професор Ангелов сподели, че следва законова смяна, която да задължи притежателите на позволение за приложимост, търговците на едро и аптеките да качват всяка фактура за количествата медикаменти, които са импортирани у нас.

“Ще създадем нещо като виртуален склад, с цел да може в действително време страната, Министерство на здравеопазването и лекарите да знаят какъв брой тъкмо бройки има налични от всеки един медикамент на пазара ”, изясни задачата проф. Ангелов пред Българска национална телевизия. Той посочи, че сега никой не може да отговори с какво количество разполага страната ни от което и да е лекарство, нито пък да наблюдава пътя му от внасянето до пациента, в случай че въобще стига до болния. Според него най-големият проблем не е формулата на Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), а това, че доста малко производители, дистрибутори и търговци на дребно подават правилна информация към нея.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР