Парламентът отложи разискването на първо четене на промените в Наказателния

...
Парламентът отложи разискването на първо четене на промените в Наказателния
Коментари Харесай

ГЕРБ замрази спорни промени в НК

Парламентът отсрочи разискването на първо четене на измененията в Наказателния кодекс. Те бяха признати предходната седмица от правната комисия. Общо седем са законопроектите с ремонти в Наказателен кодекс, които трябваше да влязат в пленарната зала. Причината за отлагането е импортираният от Министерски съвет план, стана ясно от изявлението на шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

Като претекст да се отсрочи разискването бе посочена потребността от публичен спор по измененията в Наказателен кодекс, с които държавното управление предлага да се уеднакви режимът на корупционните закононарушения както за длъжностни лица от обществения бранш, по този начин и за такива в частния бранш.

Предложението за противоречивата смяна в Наказателен кодекс е на правосъдното министерство. Именно на тази смяна се опълчиха бизнесът и адвокатският съюз. Според критиците на плана това е неприемлива държавна интервенция в частния бранш и може да докара до принуда. Текстовете надали не ще трансфорат в нарушител шефа на всяка компания, която дължи пари по контракт с друга компания, настояват съперниците на поправките.
Позицията на правосъдната министърка Цецка Цачева пък е, че страховете на бизнеса са неоснователни, тъй като текстовете били ориентирани единствено против корупцията.

Промените трансформират всеобщо частниците в “длъжностни лица”, които могат да бъдат подложени на наказателно гонене за всевъзможни неща.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР