Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните.

...
Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните.
Коментари Харесай

Мнозинството отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните

Парламентът отхвърли предложенията на Българска социалистическа партия против двойните стандарти при храните. „ За “ измененията гласоподаваха на първо четене 95 народни представители, „ срещу “ - 15 и „ въздържали се “ - 89, с което той не бе признат.

Заместник-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев изиска прегласуване и съобщи, че не е обикновено ГЕРБ да поддържат двойните стандарти при храните.

„ Не е обикновено да подкрепяте двойните стандарти при храните. Вие желаете българските жители да не престават да ядат друга храна по отношение на европейците”.

Той акцентира, че от 14.09.2018г. земеделската комисия не е намерила време да прегледа този значим законопроект, който касае здравето на българските жители. „ Предлагаме промени, които са в отговор на двойните стандарти при храните. „ Целта ни е да подсигуряваме еднаквост на предлаганите артикули, качеството на храните и на състава им”, изясни социалистът.

По думите му предлаганите промени дават отговор на рекомендациите на отчета на Екологичен потенциал за смяна на законодателството на равнище Европейски Съюз за всяка обособена страна. Той разяснява, че това е наложително и заради обстоятелството, че България е една от страните, в която по безапелационен метод е бил открит двоен стандарт за огромен брой храни. Според него измененията са нужни, с цел да могат и контролните органи да обзет и този проблем и да спомогнат за неговото решение.

„ С предлаганите промени се вкарва условието на документ, който да удостоверява идентичността на продуктите, дружно с поддържане на обществен указател за тях. Това ще спомогне и за осъществяване на рекомендацията на Екологичен потенциал за бързо трансгранично съдействие и продан на данни за нелоялни практики”, сподели Стойнев.

По думите му производителите на храни на територията на България, които създават храни от една и съща марка, която се създава и в други страни, ще бъдат длъжни да създават храната според техническата документи на създадената храна, чиято марка е създадена първо. Той добави, че когато марката е записана първо в България, а по-късно и в други страни, документ няма да се изисква.

„ По този метод ще реализираме търсените качество и сигурност. Нека се обединим и дадем отпор на една извънредно неприятна процедура за двойно качество на храните. Да покажем, че можем да се обединим и да защитим интереса на българските граждани”, прикани Стойнев.

При прегласуването 102 народни представители поддържаха предлагането на Българска социалистическа партия, 23 се въздържаха, а 81 гласоподаваха „ срещу “, с което то още веднъж не бе признато. Целта на законопроекта е да се подсигурява еднаквост на предлаганите артикули както във връзка с качеството, по този начин и във връзка с състава. Българска социалистическа партия предлага да се забрани стартирането на пазара на храна, създадена отвън територията на България без документ, публикуван от формален орган в страната, където е създадена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична с тази, която се търгува на нейна територия.

От опозицията оферират санкция за тези, които търгуват или внасят в страната храни, които нямат сходен документ. При първо нарушаване Българска социалистическа партия желае санкцията да е в размер на 10 000 до 20 000 лева, а при наново в границите на 40 000 до 50 000 лева

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР