Парламентът отхвърли предложението на ДПС, с което допустимото количество дърва,

...
Парламентът отхвърли предложението на ДПС, с което допустимото количество дърва,
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли връщането на 10-те кубика дърва за домакинствата

Парламентът отхвърли предлагането на Движение за права и свободи, с което допустимото количество дърва, което да може да употребява едно домакинство от държавни или общински гори, трябваше се върна на 10 пространствени кубика.

За предлагането гласоподаваха 98 народни представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи и двама от Политическа партия, 98 обаче бяха срещу от Политическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ.

В отрасловата земеделска комисия беше признато количеството да е 10 плътни, а не пространствени кубика. Това предложение отпадна в зала.

 

Не беше признат и текста, с който да се отстрани условието за уверение при личен рандеман на дърва.


" Ще ни бият с камъни ", съобщи след гласуването водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от парламентарната естрада и предложения депутатите да зимуват в Родопите.

На следващото среднощно съвещание депутатите гласоподаваха на второ чете законопроекта, който бе признат в незабавен порядък и на изключително съвещание на отрасловата парламентарна комисия в сряда, след 22 ч.

Според предлагането на Движение за права и свободи всяко домакинство у нас ще може да получи дърва за огрев на преференциални цени от кмета на обитаемото място, в което живее. В момента количеството дърва на едно домакинство е до 10 пространствени куб.м. Движение за права и свободи обаче предлага количеството да се усили това количество на 15 плътни куб. м.

Депутатите от Движение за права и свободи изрично отхвърлят измененията да се вършат поради изборите и се аргументират със студеното време в Родопите, където хората всеобщо се топлят на дърва. Подобна теза зае и депутатът от ПП-ДБ Михал Камбарев.

Илина Мутафчиева от " Зелено придвижване ", част от ПП-ДБ, пък съобщи, че през 2023 година не може да се приказва за дърва за огрев. По думите ѝ фокусът би трябвало да е върху въвеждането на разбиране за енергийна беднотия и измененията в Закона за енергетиката.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ ѝ се опълчи и сподели, че хората имат потребност от дърва за огрев за персонално прилагане. Той сподели, че смяната от пространствена към плътна дървесина се прави, тъй като групата му се преценява с естествените особености в региона на Смолян.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР