Парламентът отхвърли още на първо четене проекта на Възраждане“ за

...
Парламентът отхвърли още на първо четене проекта на Възраждане“ за
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли нулевата ставка за ДДС на храни, лекарства и енергоносители

Парламент ът отхвърли още на първо четене плана на „ Възраждане “ за нулева ставка на Данък добавена стойност в границите на тази фискална година за съществени храни, медикаменти и енергоносители. „ За “ бяха 73 депутати - от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, 66 народни представители - „ срещу “, 48 се въздържаха.

Дебатът бе продължение на измененията, които започнаха на 24 март т.г. С тях се оферираше да бъде въведена нулева ставка на Данък добавена стойност за доставката на някои артикули, измежду които хранителни артикули и питиета от дребната потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електрическа енергия и централно отопление за бита, медикаменти и медицински произведения.

„ Четири месеца ръководещата коалиция отхвърля да разиска законопроекта, който планува медикаментите да са с нулева ставка “, посочи Цончо Ганев от „ Възраждане “. „ Повече от два месеца имаме вилнееща финансова рецесия у нас и в целия свят “, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Вашето предложение е неизпълнимо, популистко “, отговори му Искрен Митев от ПГ на „ Продължаваме Промяната “. „ Доста време мина, не видяхме да сте създали в него корекции както обещахте и, когато излизате и казвате от трибуната лъжи, сетете се, че има хора, които схващат от това, работят, ще вземат най-хубавите ограничения “, предложи представителят на ръководещите.

От „ ИТН “, както и през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден, още веднъж настояха в пленарната зала да пристигна министърът на финансите или негов заместител. „ Да знаем ще вършим ли нещо с Данък добавена стойност , ще го променяме ли, да знаем какво да вършим с този законопроект “, изясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански изиска от ръководителя на Народното събрание да не се позволява, когато се преглежда съответен закон, да има обща политическа агитация.

„ Законопроектът е импортиран от депутати, тъй че не е неотложно наличие на членове на Министерския съвет “, изясни ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

„ В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, в случай че се одобри нулевата ставка “, сподели ръководителят на ПГ на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. Той добави, че съгласно Министерството на финансите тя би била към два милиарда лв.. „ Що се отнася до това дали предложенията на „ Възраждане “ са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в Европейски Съюз има към този момент процедура за нулева ставка на Данък добавена стойност върху храните и медикаментите “, акцентира той.

„ Огромно е нашето страдание, че законопроектът беше отритнат, поради най-бедната част от българския народ “, сподели по-късно на брифинг в коридорите на Народно събрание Цончо Ганев („ Възраждане “). От партията и парламентарната група са уверени, че би трябвало да се работи по посока възстановяване на икономическото положение на хората, само че „ не виждат по какъв начин ще стане с това държавно управление “. „ Точно поради това считаме, че за България най-хубавото, което може да се случи сега, е Министерският съвет да подаде оставка и да се отиде на предварителни парламентарни избори “, добави Ганев.

Припомняме, че подобен апел от „ Възраждане “ насочат от повече от два месеца. А през вчерашния ден даже организираха поредния си митинг с искане за оставката на кабинета „ Петков “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР