Парламентът отхвърли още на първо четене проекта на Възраждане за

...
Парламентът отхвърли още на първо четене проекта на Възраждане за
Коментари Харесай

Отхвърлиха нулевата ставка на ДДС в рамките на тази фискална година за основни храни

Парламентът отхвърли още на първо четене плана на " Възраждане " за нулева ставка на Данък добавена стойност в границите на тази фискална година за съществени храни, медикаменти и енергоносители. " За " бяха 73 депутати - от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", 66 народни представители - " срещу ", 48 се въздържаха.

Дебатът бе продължение на измененията, които започнаха на 24 март т.г. С тях се оферираше да бъде въведена нулева ставка на Данък добавена стойност за доставката на някои артикули, измежду които хранителни артикули и питиета от дребната потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електрическа енергия и централно отопление за бита, медикаменти и медицински произведения.

" Четири месеца ръководещата коалиция отхвърля да разиска законопроекта, който планува медикаментите да са с нулева ставка ", посочи Цончо Ганев от " Възраждане ". " Повече от два месеца имаме вилнееща финансова рецесия у нас и в целия свят ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

" Вашето предложение е неизпълнимо, популистко ", отговори му Искрен Митев от ПГ на " Продължаваме Промяната ". " Доста време мина, не видяхме да сте създали в него корекции както обещахте и, когато излизате и казвате от трибуната лъжи, сетете се, че има хора, които схващат от това, работят, ще вземат най-хубавите ограничения ", предложи представителят на ръководещите.

От " ИТН ", както и през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден, още веднъж настояха в пленарната зала да пристигна министърът на финансите или негов заместител. " Да знаем ще вършим ли нещо с Данък добавена стойност, ще го променяме ли, да знаем какво да вършим с този законопроект ", изясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански изиска от ръководителя на Народното събрание да не се позволява, когато се преглежда съответен закон, да има обща политическа агитация.

" Законопроектът е импортиран от депутати, тъй че не е неотложно наличие на членове на Министерския съвет ", изясни ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

" В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, в случай че се одобри нулевата ставка ", сподели ръководителят на ПГ на " Възраждане " Костадин Костадинов. Той добави, че съгласно Министерството на финансите тя би била към два милиарда лв.. " Що се отнася до това дали предложенията на " Възраждане " са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в Европейски Съюз има към този момент процедура за нулева ставка на Данък добавена стойност върху храните и медикаментите ", акцентира той.

" Огромно е нашето страдание, че законопроектът беше отритнат, поради най-бедната част от българския народ ", сподели по-късно на брифинг в коридорите на Народно събрание Цончо Ганев ( " Възраждане " ). От партията и парламентарната група са уверени, че би трябвало да се работи по посока възстановяване на икономическото положение на хората, само че " не виждат по какъв начин ще стане с това държавно управление ". " Точно поради това считаме, че за България най-хубавото, което може да се случи сега, е Министерският съвет да подаде оставка и да се отиде на предварителни парламентарни избори ", добави Ганев.

Припомняме, че подобен апел от " Възраждане " насочат от повече от два месеца. А през вчерашния ден даже проведоха следващия си митинг с искане за оставката на кабинета " Петков ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР