Парламентът отхвърли на второ четене предложението на Демократична България (ДБ)

...
Парламентът отхвърли на второ четене предложението на Демократична България (ДБ)
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли предложението на Демократична България за преброителни центрове

Парламентът отхвърли на второ четене предлагането на " Демократична България " (ДБ) в Изборния кодекс за основаване на преброителни центрове, в които да се броят гласовете от изборите. " За " гласоподаваха 68 народни представители от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България ", а 150 бяха " срещу " - от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Във връзка с предлагането за връщане на хартиената бюлетина, от Демократична България желаеха да се основат преброителни комисии в сектори с до 20 хиляди гласоподаватели, които да одобряват изборните бумаги от секционните изборни комисии от съответния сектор, да преброяват гласовете, да изготвят протокол за резултата от съответния сектор и да го предават на районната или общинската изборна комисия в период до 24 часа след привършване на гласуването.

Милен Матеев (ПП) разяснява, че преброителните центрове са една прелестна концепция и могат да се употребяват даже и при машинно гласоподаване, тъй като има секции с до 300 гласоподаватели, в които се гласоподава с хартия. Той уточни, че с преброителните центрове могат да се избегнат негативите от гласуването с хартия, а точно сбърканите протоколи и преброяване от изтощени членове на секционни комисии. По думите му, тази концепция не е призната от " хартиената коалиция ", защото тя не желае да се преброяват почтено и ясно гласовете, а да бъдат манипулирани тези резултати.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разяснява, че огромна част от казаното от Матеев е нечиста сделка, първо тъй като преди няколко параграфа са въвели спомагателни благоприятни условия за видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините в секционната изборна комисия. Т.е. вие оферирате това, което доскоро гласувахме единомислещо да има видеонаблюдение и видеозаснемане на процеса, да го зачеркнем и да преминем към напълно друга опция за броене на бюлетините в преброителни центрове, уточни тя. Относно заключението " хартиена коалиция " - никой не връща хартията, тъй като тя в никакъв случай не си е тръгвала, разяснява Атанасова и означи, че милиони бюлетини се отпечатват, с цел да се подсигурява, че в случай че машина спре, ще се премине към гласоподаване на хартия.

Петър Петров от " Възраждане " уточни, че са " за " бистрота при гласуването и отчитането на резултатите и израз на това е предлагането им за видеозапис на целия избирателен ден, обаче концепцията за преброителните центрове явно е нова за българското изборно право. Той уточни, че с нея се измества броенето от секционните, само че и от районните изборни комисии (РИК). Не чух къде е казусът в РИК, разяснява той и добави, че ще се въздържат от поддръжка, тъй като не знаят какви са изгодите от това предложение.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС уточни, че от извършения опит от 2011 година може да се направи извод, че той може да се ползва единствено за дребни общини с до 25-30 секции, само че за по-големи е на практика неупотребим. Той означи, че след разбъркване на бюлетините преди преброяването им на практика е невероятно реализирането на правосъден надзор и наново броене при обжалване на нарушавания, осъществени от съответни секции.

Надежда Йорданова (ДБ) се съгласи, че в огромни изборни региони преброителните центрове в действителност съставляват предизвикателство. Тя уточни, че когато преброяването е по секции, когато се откри неточност, тя въздейства на резултата в съответната секция, а в този момент ще въздейства на съответния избирателен сектор. По думите й, това не препятства заинтригуваните лица да упражнят правото си на правосъдно оборване.

Колегата й Мартин Димитров разяснява, че в случай че има 500 преброителни центрове, видеозаснемането ще бъде съсредоточено. Когато се преброяват общо бюлетините на 20 хиляди души, няма да има резултати от съответна секция, т.е. пазаруването на гласове до известна степен се обезсмисля, тъй като купувачът няма да може да ревизира дали е получил гласовете, за които е платил, уточни той.

Христиан Митев от Политическа партия попита какво се е трансформирало в позицията на Иван Иванов от Българска социалистическа партия, който както е защитавал машинното гласоподаване, е решил да се подпише под законопроекта за смесено гласоподаване.

Иван Иванов от левицата му отговори, че когато е защитавал машините, е очаквал, че ще има машини, които в действителност ще подсигуряват почтен избор. Тогава не съм знаел, че вие ще ни оферирате кодовете за тези машини и ще има разминаване сред броя на гласувалите и регистрираните от машините, уточни той.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ уточни, че фактически има неточности при машинното гласоподаване. Ние не поддържаме преброителните центрове, тъй като предлагаме преброителни машини, добави той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР