Парламентът отхвърли на първо четене проекта на Възраждане за нулева

...
Парламентът отхвърли на първо четене проекта на Възраждане за нулева
Коментари Харесай

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: Без нулева ставка на ДДС за основни храни, лекарства и енергоносители

Парламентът отхвърли на първо четене плана на " Възраждане " за нулева ставка на Данък добавена стойност за съществени храни, медикаменти и енергоносители, съобщи Българска телеграфна агенция.

" За " бяха 73 депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", 66 народни представители - " срещу ", 48 се въздържаха.

Днес в пленарната зала беше продължение на дебата по измененията, които започнаха на 24 март т.г.

С тях се оферираше да бъде въведена нулева ставка на Данък добавена стойност за доставката на някои артикули, измежду които хранителни артикули и питиета от дребната потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електрическа енергия и централно отопление за бита, медикаменти и медицински произведения.
Четири месеца ръководещата коалиция отхвърля да разиска законопроекта, който планува медикаментите да са с нулева ставка, посочи Цончо Ганев от " Възраждане ". Повече от два месеца имаме вилнееща финансова рецесия у нас и в целия свят, добави той.

Вашето предложение е неизпълнимо, популистко, отговори му Искрен Митев от ПГ на " Продължаваме Промяната ".Доста време мина, не видяхме да сте създали в него корекции както обещахте и, когато излизате и казвате от трибуната лъжи, сетете се, че има хора, които схващат от това, работят, ще вземат най-хубавите ограничения, предложи представителят на ръководещите.

От " ИТН ", както и през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден, още веднъж настояха в пленарната зала да пристигна министърът на финансите или негов заместител. Да знаем ще вършим ли нещо с Данък добавена стойност, ще го променяме ли, да знаем какво да вършим с този законопроект, изясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански изиска от ръководителя на Народното събрание да не се позволява, когато се преглежда съответен закон, да има обща политическа агитация.

Законопроектът е импортиран от депутати, тъй че не е неотложно наличие на членове на Министерския съвет, изясни ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, в случай че се одобри нулевата ставка, сподели ръководителят на ПГ на " Възраждане " Костадин Костадинов. Той уточни, че съгласно Министерството на финансите тя би била към два милиарда лв.. Що се отнася до това дали предложенията на " Възраждане " са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в Европейски Съюз има към този момент процедура за нулева ставка на Данък добавена стойност върху храните и медикаментите, акцентира той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР