Парламентът отхвърли на първо четене проекта на "Възраждане" за нулева

...
Парламентът отхвърли на първо четене проекта на "Възраждане" за нулева
Коментари Харесай

НС отхвърли проекта за нулева ставка на ДДС за храни, лекарства и енергоносители

Парламентът отхвърли на първо четене плана на "Възраждане " за нулева ставка на Данък добавена стойност за съществени храни, медикаменти и енергоносители. "За " бяха 73 депутати - от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и "Възраждане ", 66 народни представители - "против ", 48 се въздържаха.

Днес в пленарната зала беше продължение на дебата по измененията, които започнаха на 24 март т.г. С тях се оферираше да бъде въведена нулева ставка на Данък добавена стойност за доставката на някои артикули, измежду които хранителни артикули и питиета от дребната потребителска кошница, вода и доставка на природен газ, електрическа енергия и централно отопление за бита, медикаменти и медицински произведения.

"Четири месеца ръководещата коалиция отхвърля да разиска законопроекта, който планува медикаментите да са с нулева ставка ", посочи Цончо Ганев от "Възраждане ". Повече от два месеца имаме вилнееща финансова рецесия у нас и в целия свят, добави той.

"Вашето предложение е неизпълнимо, популистко ", отговори му Искрен Митев от ПГ на "Продължаваме Промяната ". "Доста време мина, не видяхме да сте създали в него корекции както обещахте и, когато излизате и казвате от трибуната лъжи, сетете се, че има хора, които схващат от това, работят, ще вземат най-хубавите ограничения ", предложи представителят на ръководещите.

От "Има подобен народ ", както и през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден, още веднъж настояха в пленарната зала да пристигна министърът на финансите или негов заместител. "Да знаем ще вършим ли нещо с Данък добавена стойност, ще го променяме ли, да знаем какво да вършим с този законопроект ", изясни Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански изиска от ръководителя на Народното събрание да не се позволява, когато се преглежда съответен закон, да има обща политическа агитация.

Законопроектът е импортиран от депутати, тъй че не е неотложно наличие на членове на Министерския съвет, изясни ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

"В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, в случай че се одобри нулевата ставка ", сподели ръководителят на ПГ на "Възраждане " Костадин Костадинов. Той уточни, че съгласно Министерството на финансите тя би била към два милиарда лв.. Що се отнася до това дали предложенията на "Възраждане " са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в Европейски Съюз има към този момент процедура за нулева ставка на Данък добавена стойност върху храните и медикаментите, акцентира той.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. В него се предлага актуализиране на настоящата нормативна уредба на компютърните и компютърно обвързваните закононарушения в обособената част на Наказателния кодекс. Предвиждат се и промени в Закона за електронната търговия.

В пленарната зала би трябвало да се прегледа на първо четене също законопроектът за събиране на вземания по потребителски контракти, импортиран от Министерския съвет. Целта му е да се вкарат строги и ясни правила за активността на сдруженията за събиране на вземания.

Предвижда се и основаване на указател на колекторските компании, вкарват се условия към сдруженията за най-малък импортиран паричен капитал, не по-малко от 500 хил.лв., както и в управлението им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР