Парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за България“

...
Парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за България“
Коментари Харесай

Парламентът не прие механизмът за определяне на минималната заплата де се прилага по изключение от 1 юли т.г. вместо от 1 януари догодина

Парламентът отхвърли на първо четене предлагането на „ Българска социалистическа партия за България “ минималната работна заплата да бъде избрана още от 1 юли т.г, като механизмът за изчисляването й, признат от 48-ото Народно заседание (НС), се приложи леко преобразен. Това трябваше да стане с промени в Кодекса на труда, само че в пленарната зала законопроектът на левицата получи единствено 22 гласа поддръжка. Против бяха 124 депутати, 31 се въздържаха.
Според гласуваното предписание от предходното Народно събрание минималната работна заплата се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна заплата за страната за интервал от 12 месеца, на база последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Механизмът се ползва от 1 януари 2024 година
Георги Гьоков от „ Българска социалистическа партия за България “, един от вносителите на сегашната корекция, обърна внимание на безспорната нужда от поддръжка за работещите и приходите на жителите поради растящите цени, инфлацията, които действително понижават избраната от служебното държавно управление минимална работна заплата от 780 лв.. Ако бъде признато новото предложение, минималната работна заплата от 1 юли 2023 година ще стане към 850–890 лв. т.е. нарастването ще е към 100 лв., до момента в който при използване на механизма от 1 януари 2024 година, размерът би надхвърлил 1000 лв., т.е. покачването ще е 150-200 лв., уточни депутатът. Приемането на новото предложение, по думите на Гьоков, обезпечава гладко повишаване на размера на минималната работна заплата във време на инфлация и основава предпоставки за използването на признатия към този момент механизъм и на Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз.
" Уважаемо болшинство, нали сте евроатлантици, става въпрос за европейско законодателство, въвеждане сега на европейски условия за минималната работна заплата ", взе думата и водачът на социалистите Корнелия Нинова. " Става въпрос за половин милион работещи небогати ", означи тя. " Увеличението на водата с близо 150 % чака  ли - не, влиза от юли, нарастването на парнато – чака ли - не. Цените не чакат, а хората би трябвало да чакат ", заключи тя и разяснява, че това е цинизъм. " Отхвърлихте нарастване на майчинството през втората година, нарастване на пенсиите, най-малко това приемете ", моли водачът на Българска социалистическа партия.
" Как не се дестабилизира страната, когато депутатските заплати се подвигат автоматизирано на три месеца без да се регистрира нулевата ни продуктивност на труда ", добави още Нинова. 
БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР