Парламентът отхвърли искането на левицата премиерът Бойко Борисов и на

...
Парламентът отхвърли искането на левицата премиерът Бойко Борисов и на
Коментари Харесай

БСП поиска изслушване в НС заради убитото от ток дете, Караянчева изключи няколко микрофона

Парламентът отхвърли настояването на левицата министър председателят Бойко Борисов и на кметът на София Йорданка Фандъкова да бъдат изслушани в Народното събрание по отношение на убитото от ток 16-годишно момче на тротоара пред болница " Свети Иван Рилски ".

Искането беше направено от народния представител от Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Той обоснова настояването с думите, че кметът на Столична община дължи отговор дали поставените на тротоара павилиони са законни или не, имат ли позволение или не, чия благосъстоятелност са. Съпартиецът му Филип Попов съобщи, че въпросът е значим и е належащо пояснение.

„ Всички ние тук в тази зала сме гневни на нелепата, на ужасяващата преживелица, трагичния случай, при който почина едно момче поради разкрит кабел, едно българско дете. Всички сме очевидци по какъв начин и какво се получава досега - нищо. Няма нито една институция, която да даде някакъв отговор на това безумство, бих споделил ", сподели депутатът Иван Ченчев от Българска социалистическа партия. Докато изброяваше кой да бъде поканен му беше изключен микрофона. „ Колеги, дано да изкажем съболезнования на фамилията и да не вършим на ниска цена ПР и политически дивиденти от една детска гибел ", сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя уточни, че доколкото знае способените органи работят по тематиката.

Георги Свиленски, който взе думата след нея сподели, че в действителност обстановката е изключителна, обстановката е трагична и тежка. „ И всички би трябвало да бъдем на равнището на отговорността, на която са ни изпратили нашите гласоподаватели ", сподели той.

„ Какво би трябвало да стане в тази страна, има ли мощ в тази страна в парламентарната Република България, която може да докара министър-председателят тук пред народните представители, с цел да даде пояснения за безобразията, които се случват ", попита Христо Продаванов и неговият микрофон също бе изключен.

" Г-н Проданов, няма никакви доказателства досега кой е отговорен за тази гибел, тъй че дано да оставим способените органи да си свършат работата и по-късно ще ги поканим тук в Народно събрание ", сподели Караянчева и добави: „ Не можем да произнасяме обвинявания преди да знаем какви са събитията ".

В един миг председателката сподели, че очевидно предизборната акция е почнала. Вежди Рашидов също взе присъединяване с думите, че „ още веднъж почвате примитивизма в политиката ".

Позовавайки се на Правилника, Караянчева настояваше Българска социалистическа партия да внесат настояването за чуване като процедура. Христо Проданов изрази противоречие с това, че Караянчева изключва микрофоните на членовете на опозицията, само че не и на депутата от ГЕРБ и го дефинира като " лишаване и заглушаване гласа на опозицията ".

Страстите в пленарна зала се повишиха и депутати от Българска социалистическа партия отидоха и до трибуната. В последна сметка предлагането за чуване в Народно събрание на Борисов и Фандъкова беше подложено на гласоподаване, само че не признато.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР