Парламентът окончателно прие забрана за строителство в ивицата на 500

...
Парламентът окончателно прие забрана за строителство в ивицата на 500
Коментари Харесай

Депутатите забраниха строителство на 500 м от плажовете на Корал, Иракли и Карадере. Какво значи това

Парламентът дефинитивно одобри възбрана за строителство в линията на 500 метра от плажовете Иракли , Бяла-Карадере и Корал .

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие пристигнаха по предложение на " Продължаване промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи , като бяха разкритикувани от природозащитници.

Трите плажа бяха оповестени за " плажове за природосъобразен туризъм " с промени в закона още през 2016 година Тогава беше неразрешено да имат наематели, концесионери, както и търговия с атракции. Сега те стават под висока степен на отбрана от строителство, само че други диви плажове - не.

" Това гласоподаване резервира опцията плажовете Листи, Липите, Силистар, Аркутино, Шофьорския плаж, Камчийски пясъци и Паша дере да бъдат концесионирани ", написа съпредседателят на " Зелено придвижване " Тома Белев във Facebook.
Какво тъкмо взеха решение депутатите
На съвещанието в петък Народното събрание одобри на разстояние от 500 м от границите на три плажа - Иракли, Бяла-Карадере и Корал - да не се позволява строителство.

Разрешено е единствено слагане на детайли на градското обзавеждане – пейки, лампи, кошчета за отпадък, преместваеми тоалетни, чешми и указателни табели.

Могат да се вършат археологически изследвания и проучвания, свързани с запазване на околната среда.

Заварените подробни устройствени проекти се обезсилват и се възвръща предназначението на парцелите от преди урегулирането. Издадените позволения за градеж също се обезсилват.

На притежателите на земята на трите плажа страната ще заплати еднократно обезщетение до три години от влизането в действие на измененията в закона.
Кой предложи измененията
Гласуваните в петък промени бяха импортирани в края на предходната година от водачите на ръководещото болшинство ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов , Кирил Петков и Христо Иванов , както и на подкрепящата ги Движение за права и свободи - Делян Пеевски .

По време на дебатите преди гласуването обаче приказва само Петков. По думите му повода да са включени единствено въпросните три плажа е точно специфичният статут, който получиха те през 2016 година
Други диви плажове остават незащитени
Съпредседателката на " Зелено двежение " (което е част от ПП-ДБ) Даниела Божинова обаче предложи към трите плажа с висока степен на отбрана да бъдат добавени още 8: Дюни Алепу, Дюни юг, Липите, Листи, Силистар, плажът на село Ново Оряхово, Аркутино, Паша дере 1.

Мнозинството не поддържа това предложение, като множеството депутати от ПП-ДБ (30 от 35) и Българска социалистическа партия (10 от 11) се въздържаха.

" Защо не подкрепяте даже плана на Даниела Божинова, която е от вашата парламентарна група ", попита Искра Михайлова от " Възраждане " и настоя Кирил Петков да каже за какво ръководещите не желаят България да има повече девствени плажове.

От отговора на Петков се разбра, че опазването на плажове " би трябвало да става малко по малко, с оценка на въздействието ".

" Корал, Иракли и Бяла Каредере бяха оповестени за екотуризъм още през 2016 година, дано забележим първо по какъв начин опазваме тях, след това и другите ", сподели Кирил Петков.

От " Възраждане " пък желаеха общо 44 плажа по Черноморието да бъдат включени в този лист. И тяхното предлагането беше отхвърлено с 36 гласа " за ", 79 " срещу " и 50 " въздържали се ".

" Явно желанието за концесиониране на предпазените плажове на България към момента е огромно ", написа Тома Белев във Facebook.

Дебатът за опазването на черноморските плажове от застрояване тече от години. Един от най-нашумелите случаи беше този с плаж Алепу, където беше издадено позволение за градеж на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. На процедура обаче се вижда градеж на четириетажна сграда с очевидно обособени пространства за бъдещи стаи.

През август предходната година Върховния административен съд реши, че постройката.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР