Парламентът окончателно прие промените в Изборния кодекс, които бюлетини и

...
Парламентът окончателно прие промените в Изборния кодекс, които бюлетини и
Коментари Харесай

Пълно ликвидиране на машинното гласуване. ГЕРБ, ДПС и БСП приеха промените в Изборния кодекс

Парламентът дефинитивно одобри измененията в Изборния кодекс , които бюлетини и от машинното гласоподаване. Това се случи гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия на две съвещания в четвъртък и петък, траяли общо над 40 часа.

В края на съвещанието в петък депутатите от трите партии взеха решение да отсрочат с 2 години въвеждането на изборен регион “Чужбина ” , който би разрешил на българите отвън страната да избират свои депутати.

“Събрахте се, две седмици ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия одобряваха измененията си в Изборния кодекс. Събрахте се ”, сподели от парламентарната естрада Асен Василев от “Продължаваме смяната ”, намеквайки, че това е основа за бъдещо постоянно държавно управление в този парламент.

“Дай Боже ”, отговори Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който водеше съвещанието.

Срещу измененията в изборния закон, прокарани от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия имаше три митинга през последните седмици. Демонстрациите бяха подкрепени от “Продължаваме смяната ” (ПП) и “Демократична България ” (ДБ), които се опълчват на промените. Според тях, те отварят вратата за операции на изборните резултати.
Хартиените бюлетини и машините
Промените в Изборния кодекс, признати на второ четене, плануват в изборните секции с над 300 гласоподаватели да се гласоподава смесено - с машини и хартиени бюлетини. Досега в тях можеше да се гласоподава единствено машинно. В секциите с под 300 гласоподаватели ще се гласоподава единствено на хартия, както и до момента.

Машините за гласоподаване към този момент няма да отпечатват протоколи след края на изборния ден, а разписките от всеки избор ще се одобряват за бюлетини и ще се броят ръчно от секционните комисии дружно с хартиените бюлетини. Това на процедура обезсмисля машинното гласоподаване.

Резултатите ще се пазят в паметта за машините, само че единствено за доказателство при подозрения за операции.

“Уж този законопроект беше единствено за връщане на хартиената бюлетина във всички секции. Бързо стана ясно, че същинската цел е била цялостното очистване на машинното гласоподаване и машинното отчитане на вота ”, сподели Надежда Йорданова от “Демократична България ”, представена от Медиапул.

Формацията предложи гласовете да се броят в центрове за броене, в които да работят комисии, разнообразни от секционните, само че избирани на същия принцип. Според “Демократична България ” това би довело до понижаване на грешките при преброяването на гласовете. Предложението беше отхвърлено - поддържаха го единствено Политическа партия, Демократична България и “Български напредък ”.
Район “Чужбина ”
Народните представители резервираха съществуването на регион “Чужбина ”, откакто ГЕРБ не поддържа личното си предложение за премахването му. След това обаче партията на Бойко Борисов предложи регионът да се вкара от 1 януари 2025 година, а решението беше признато.

“Току-що сложихте регион “Чужбина ” във фризера и го пратихте в небитието, сподели Надежда Йорданова от “Демократична България ”, която гласоподава против предлагането за отсрочване на въвеждането му.

В момента този текст от изборния закон не се ползва, тъй като няма методика за установяване на мандатите.

Сред измененията е, че гласоподавателите към този момент няма да гласоподават в “тъмни стаички ”, а зад паравани. Беше въведено и видеонаблюдение и снимане на броенето на бюлетините в изборните секции.

В края на ноември на 18-часово среднощно съвещание на правната комисия ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия утвърдиха. Те стимулират предложенията си с изказвания за операция на машинния избор, които, и с недоказаната теза, че машинното гласоподаване понижава изборната интензивност.

“Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” се опълчват на тези промени с аргумента, че връщането на хартиените бюлетини ще усили изборните измами. Те приканиха за митинги против законовите промени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР