Парламентът окончателно прие по-строгите правила за отпускане на семейни помощи

...
Парламентът окончателно прие по-строгите правила за отпускане на семейни помощи
Коментари Харесай

Детските ще се спират за една година при 5 неизвинени отсъствия

Парламентът дефинитивно одобри по-строгите правила за разпределяне на фамилни помощи за развъждане на дете или така наречен детски. Те са обвързани с постоянното вървене на учебно заведение, а задачата е да се понижи броят на отпадналите или необхванати от просветителната система деца.

Депутатите утвърдиха дефинитивно текстовете, импортирани от ръководещите, без особени редакции сред двете четения. Текстовете влизат в действие след три месеца или за новата образователна година. Те планува при 5 неизвинени отсъствия в границите на един месец помощите да се стопират за 1 година. Същото важи и за три дни неявяване на децата от наложителните предучилищни групи.

Срещу тази мярка се оповестиха синдикатите КНСБ и " Подкрепа ". Аргументът им е, че по този начин хората се лишават от права, а 5 неизвинени отсъствия могат да се натрупат и единствено от закъснения за час.

Помощите за развъждане на дете се отпускат на фамилии, в които приходът на човек е под 500 лв.. Ако сумата е до 400 лв. на месец, се дават 40 лв. за едно дете, 90 лв. - за две, 135 лв. - за 3 деца, 145 лв. - за четири и по 20 лв. за всяко последващо. Детски получават и фамилии с приходи на човек сред 401 и 500 лв., само че те са 80% от размера, който се дава за по-ниски приходи.

Досега при 5 неизвинени отсъствия за месец се спираха помощите единствено за него. Това съгласно просветителното министерство обаче не е задоволително и мярката не работи. Причината била, че при прекъсването на детските за един месец намалявало приходите на фамилиите, размерът им падал под обезпечения най-малко и на идващия месец, след налагането на глобата, на процедура взимали повече пари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР