Парламентът одобри създаването на предприятия на социалната и солидарната икономика.

...
Парламентът одобри създаването на предприятия на социалната и солидарната икономика.
Коментари Харесай

Парламентът одобри създаването на предприятия на социалната и солидарната икономика

Парламентът утвърди основаването на предприятия на обществената и солидарната стопанска система. Депутатите одобриха на първо четене държавния Законопроект за предприятията на обществената и солидарната стопанска система.

Негови субекти са кооперациите, юридическите лица с нестопанска цел и обществените предприятия.

В претекстовете е посочено, че стратегическата цел е обособяването, развиването и насърчаването на икономически бранш, който се характеризира преди всичко със обществена устременост и чиято съществена цел е генериране на позитивна обществена добавена стойност по посока претовареност, витален стандарт и обществено включване на уязвими групи от популацията. С осъществяването на стратегическата цел близо 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната следва да бъде реализиран до 2021 година посредством активността на предприятия от обществената и солидарна стопанска система.

Подобен закон досега не съществува в националния юридически мир, показват от Министерския съвет. Той е първи по рода си и има за цел да контролира материя, която досега е застъпена в разнообразни правни документи, само че не е консолидирана. Разходите за реализиране на дейностите по новия закон няма да доведат до нужда от спомагателни финансови средства от държавния бюджет.

Проектът планува и смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане. Така в приетите за данъчни цели счетоводни разноски за дарения в размер 10 на 100 от позитивния счетоводен финансов резултат се включват и даренията в интерес на обществените предприятия, вписани в Националния указател на обществените предприятия.

Основните акценти в законопроекта са увеличение на броя на обществените предприятия и създаваната продукция; повишение на потребителското търсене на артикули и услуги, създавани и предоставяни от обществени предприятия; възстановяване на административния потенциал за ръководство и осъществяване на политиката по обществена стопанска система посредством образования на заинтригуваните страни.

Предвижда се отделяне на конструкция, виновна за реализирането и развиването на политиката по обществена стопанска система, което може да стане не по-рано от края на 2018 година, както и основаване на Национален указател за обществените предприятия в България.

В законопроекта е залегнало основаване на отличителна сертификационна марка за тях, техните артикули и/или услуги. Тази марка се дава за безплатно прилагане от обществените предприятия, вписани в регистъра. Същевременно се планува създаване на механизъм и методика за премерване на общественото влияние на предприятията от обществената и солидарната стопанска система.

Въвеждат се критерии, които разрешават на обещано дружество да е правно прието като обществено и да употребява плануваните в плана насърчителни ограничения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР