Парламентът одобри процедурните правила за условията и реда за предлагане,

...
Парламентът одобри процедурните правила за условията и реда за предлагане,
Коментари Харесай

Депутатите одобриха правилата за избор на двама нови членове на СЕМ

Парламентът утвърди процедурните правила за изискванията и реда за предложение, чуване и избор на претенденти за двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. Процедурните правила бяха подкрепени от 108 гласа „ за “,  „ срещу “ нямаше, а 32-ма се въздържаха. 

Предложенията за претендентите за двама членове на Съвет за електронни медии се вършат от народни представители и от парламентарни групи . Те се внасят в писмена форма посредством ръководителя на Народното събрание до Комисията по културата и медиите в 7-дневен период. Изискването е претендентите да имат опит в следните области: електронни медии, електронни известия, публицистика, право или стопанска система. След като предложенията бъдат направени в комисията, те се разгласяват на уеб страницата на Народното събрание три дни преди чуването. Заседанието за чуването ще се излъчва в действително време в интернет посредством уеб страницата на Народното събрание. Всеки от претендентите ще има право в рамките до 5 минути да се показа, по-късно следват въпроси от депутатите.

Гласуването на претендентите в пленарната зала е очевидно посредством компютризираната система за гласоподаване. Когато има няколко претенденти за членове, гласуването се прави по азбучен ред на личните им имена. За определени се считат двамата претенденти, получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако има няколко претенденти, получили повече от половината от гласовете на присъстващите депутатите, определени са двамата, получили най-вече гласове „ за “. 

При дебата по процедурните правила Радомир Чолаков от парламентарната група на ГЕРБ-СДС прикани изборът за членове на Съвет за електронни медии да не се състои. Според него посредством Съвет за електронни медии настоящето ръководещо болшинство цели „ преодоляването на Българска национална телевизия “ посредством Съвет за електронни медии. Тома Биков (ГЕРБ-СДС) сподели, че не вижда сериозна идея за промяна в Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии. Вие продължавате да се държите като съпротива, по тази причина нито ще извършите промяна, нито в Съвет за електронни медии ще се промени нещо, сподели той. 

Александър Симов от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ счита, че Съвет за електронни медии има потребност от промяна. Той чака фрагментите, които в този момент следва да предложи ръководещото болшинство, ще оказват помощ „ малко или доста “ за подобряването на нещата. Симов се обърна към Чолаков и сподели, че не приема морал от „ партията, която 12 години жестоко кадрува в Съвет за електронни медии “.

Мирослава Петрова от ПГ „ Продължаваме Промяната “ засегна тематиката за положението на медиите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР