Парламентът одобри предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна -

...
Парламентът одобри предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна -
Коментари Харесай

Парламентът реши България да изпрати още военна помощ на Украйна – стари зенитно-ракетни комплекси

Парламентът утвърди даването на спомагателна военна помощ на Украйна - неизправни, с отпаднала нужда или наднормативни портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от друг вид от Въоръжените сили на България.

Решението беше взето със 147 гласа „ за “, 55 - „ срещу “, и седем „ въздържал се “. То беше подкрепено от ГЕРБ-СДС (61), ПП-ДБ (53) и Движение за права и свободи (33), които внесоха предлагането. Против бяха от " Възраждане " (35) и " Българска социалистическа партия за България " (19), както и един народен представител от " ИТН ".

Новината идва на фона на несъгласие на президента Румен Радев , което той наложи върху решението за даване на бронетранспортьори на Украйна. На 22 ноември Народното събрание ратифицира съглашението сред Украйна и България за подаяние на 100 БТР-и с отпаднала нужда на Украйна.

Според настоящето решение министърът на защитата би трябвало да дефинира непотребните количества въоръжение и техника и да приготви предложение за даването им на Украйна. Правителството би трябвало да изиска възобновяване на разноските посредством Европейския инструмент за мир и фондове от страни членки на НАТО , гласоподаваха още депутатите от болшинството.

Предвижда се Министерството на защитата да предприеме дейности за присъединение и принос към обединението от страни за създаване на качества на Военновъздушните сили на Украйна за потребление на самолети F-16 , в това число за взаимни тренировки и потребление на въздушното пространство на страната.

С това решение Народното събрание позволи и прекосяването през и пребиваването на територията на България, за образование и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с бройка до 160 души от въоръжените сили на Украйна, за периода на образованието и подготовка.

" Това към този момент е последна фаза преди влизане във война. Вие вършиме тъкмо това, което не желаят българските жители ", обърна се по време на разискването Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия към вносителите, съобщи Българска телеграфна агенция. Той добави, че " даже в секретната секция не е вкарано какво действително ще се даде ".

" Не би трябвало да плашите хората, че влизаме във война, това са неистини ", отвърна Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Министърът на защитата Тодор Тагарев също назова " лъжливи внушения " изказванията, че България ще бъде въведена директно във война с Русия. Той сподели, че решението е в полза на страната.

" Тъй като доста закъсняхме с даването на помощ, досега сме получили единствено към 330 хиляди евро обезщетения за в началото показания пакет от нелетална помощ ", добави Тагарев.

Викове „ Оставка “ прекъсваха на няколко пъти изявлението му.

От началото на войната, която Русия стартира в Украйна през февруари 2022 година президентът Радев и партиите " Възраждане " и Българска социалистическа партия се афишират против изпращането на военна помощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР