Парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне

...
Парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне
Коментари Харесай

Окончателно минималната пенсия става 467 лева от 1 юли

Парламентът утвърди дефинитивно от 1 юли минималната пенсия да доближи 467 лв.. Това е растеж от 26.2% по отношение на настоящия размер от 370 лева

От същата дата оптималният размер на пенсията ще се увеличи от 1500 лева на 2000 лева, което прави 33.3% растеж. От 1 октомври таванът ще се вдигне още един път - този път до 3400 лв., колкото е размерът на оптималния застрахователен приход.

Новите размери на минималната и оптималната пенсия бяха признати от Народното събрание с окончателното гласоподаване на актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване.

След като Народното събрание утвърди дефинитивно нарастването на минималната и оптималната пенсия от 1 юли, министърът по обществена политика Георги Гьоков удостовери, че към момента има възможност да се забави заплащането на нарастването.

Причината е, че изплащането на пенсиите стартира на 7 юли, а към момента не е ясно по кое време тъкмо текстовете ще бъдат обнародвани в Държавен вестник и надлежно ще влязат в действие и дали Националният застрахователен институт ще успее да изплати обновените размери на пенсиите. Това зависи и от приемането на националния бюджет, който към момента се преглежда в бюджетна комисия и се чака на следващия ден да стартира гласуването му в пленарната зала.

" И в случай че това не може да се случи - да ги вземат с повишен размер сред 7-и и 20-и, ще се случи малко по-късно. Дали през август, дали с спомагателни заплащания още през юли ", изясни Гьоков.

Кабинетът предлага още и растеж на пенсиите с най-малко 10%, а към това да се добави и изплащаната досега добавка от 60 лв.. Тя ще се прибавя и към новоотпусканите пенсии.

" Предложеният вид на бюджет прави добавката от 60 лева безконечна, тъй като в неговите текстове написа, че надлежно тези 60 лева би трябвало да се начисляват на всяка пенсия, на която човек би придобил право след 1 юли 2022 година ", разяснява Деница Сачева от ГЕРБ.

От партията оферират 15% нарастване на пенсиите и добавка поради високата инфлация, като общата сума е по-висока от препоръчаната от ръководещите. Според министър Георги Гьоков обаче по този метод ще се задълбочи несправедливостта в системата.

" Вашето предложение (на ГЕРБ – б.а.), в случай че мога да се изразя по този начин, не е по-евтино от това на Министерския съвет, в случай че не го вършиме от популизъм и предизборно или пък след края на годината не се готвите да премахнете добавките, които не желаете да вкарате трайно в пенсиите, и да оставите пенсионерите още веднъж с по-ниски приходи ", разяснява Гьоков.

И при окончателното гласоподаване на бюджета на публичното обезпечаване се чуха обвинявания, че опозицията е забавила приемането на текстовете, а оттова и изплащането на нарасналите размери на пенсиите. " Промените в държавното публично обезпечаване към този момент трябваше да са гласувани ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

" Всички приказки от рода на народните представители блокират приемането на бюджета на ДОО са изрично несъстоятелни. Какво желаете?! Да приемем бюджет в границите на една седмица или на 10 дни. Как да стане тази работа?! Искате да претупаме бюджета или желаете да има задълбочена полемика? ", отговори Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР