Парламентът одобри двата проекта за 3.26 млрд. лв. за модернизация

...
Парламентът одобри двата проекта за 3.26 млрд. лв. за модернизация
Коментари Харесай

Парламентът одобри проекти за 3.26 млрд. лв. за модернизация на армията

Парламентът утвърди двата плана за 3.26 милиарда лева за рационализация на армията. За гласоподаваха 151, 7 бяха срещу и един народен представител се въздържа.

Общо 1.46 милиарда лева се планува да костват 150 бойни машини за пехотата. Те би трябвало да бъдат изплащани до 2029 година, а първите машини да дойдат още през 2019 година За " най-малко 8 " многоцелеви изтребителя са приготвени 1.8 милиарда лева, които ще бъдат разсрочени за 9 години. На втория стадий от плана би трябвало да се купят още 8. Очакванията са и двата контракта да бъдат подписани до края на годината.

Българска социалистическа партия се съгласи с условия

Ние сме " за " модернизацията на Българската войска при две условия, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите по гласуването на плановете за рационализация. " Първото ни изискване е да не се надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт. Проектите на министър Красимир Каракачанов не ги надвишават ". " Второто ни изискване е да бъдат ангажирани компаниите от българската военна промишленост и българската стопанска система. В плановете има такива задължения ", аргументира се Нинова.

На разноски, а доходи

Владимир Тошев (ГЕРБ) сподели, че България има опита, положителни обичаи, готова, работеща промишленост, която може да помогне при въоръжаването с бойна машина на пехотата и в ремонта на самолета. За това Тошев счита, че " парите които в този момент гласуваме, няма да бъдат разноски, а доходи. " Той прикани Министерски съвет бързо да внесе решение за утвърждение и на третия план за нов транспортен съд за военноморските ни сили.

" На гол, кръст, чифте пищови ", съгласно " Воля "

Елена Аксиева ( " Воля " ) попита: " Защо плащаме налози и осигуровки, а нямаме пенсии, доплащаме в лечебните заведения – няма да има пенсии, няма да има работещи лечебни заведения, няма да има обучение за децата ни? Защото с вашите пари би трябвало да се купят самолетите на Каракачанов. Коя войска може да бъде спряна с три самолета? " Според нея трябвало да се насочат повече средства към Министерство на вътрешните работи и специфичните сили, които нямат с какво да заредят гориво. " На гол, кръст, чифте пищови ", сподели Аксиева.

Юлиян Ангелов ( " Обединени патриоти " ) поправи Аксиева, че " не се споделя кръст, а търбух, в случай че не ви е известно ". И описа анекдот: " Защо партия " Воля " била срещу? – Защото било отказано на господин Марешки да постави бензиностанция на " Граф Игнатиево " да зарежда самолети ".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева добави: " В смешки и закачки минава днешния ден ".

Марешки сподели, че министърът на защитата " Каракачанов държи химикала и бърза да направи тази договорка, тъй като по-късно няма да държи химикала ". Според Марешки Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация бил срещу плановете.

Милен Михов (ВМРО) отговори: " Уважаеми господин Марешки, краткотрайно народен представител, със свален имунитет и повдигнати обвинявания. Прочетете си предизборната стратегия ". " Пищовите не се носят на гол кръст, а в едни силяхлъци, а силяхлъците на Вътрешна македонска революционна организация в никакъв случай не са оставали празни ", сподели Миков

Веселинов посочи, че в никакъв случай не е бил срещу.

По-късно, ще е по-скъпо

Пламен Манушев (ГЕРБ) прикани депутатите, че би трябвало да създадат напъните по рационализация, тъй като преди години 8 самолета F-16 са коствали 480 млн $, а в този момент костват съвсем два милиарда лева " 4 корвети щяха да костват колкото в този момент 2. Изостанахме доста, изискуем го на българската войска, би трябвало да създадем това изпитание, тъй като след време ще ни коства доста повече ", сподели Манушев.

Валери Жаблянов (БСП) отговори, че ескалацията на цените не важи единствено за военни артикули. Той напомни, че планът за пазаруване на изстребители предходната година беше спрян от специфична парламентарна комисия по искане на ГЕРБ. " Сринахте един план, съвсем приключен, по политически и стопански аргументи. Играта е толкоз транспарантна, че няма по какъв начин повече ", сподели Жабланов.

Цветан Цветанов предложи на Жаблянов да прочете отчета на комисията и опитите от тогавашното управление на Военновъздушни сили и държавното управление да не бъде позволен един участник. Според него тогавашното решение на служебното държавно управление е било политическо решение.

Веселин Марешки на който му изтече времето, мина в " декларация от името на групата " с цел да чете коментар на " Дойчев веле " в който се споделя, че гласоподавателите на " Обединени патриоти " ще бъдат излъгани, тъй като няма да се изпълнят предизборните им обещания. За да не е по тематиката на дебата Марешки приказва за това " би трябвало ли да се закупуват фрегати или не би трябвало ". Цитира и Корнелия Нинова, която имала несъгласия с президента за рационализация на армията. Според Марешки смяната на позицията на Българска социалистическа партия била поради среща на Нинова с американския дипломат. Той счита, че пазаруването на фрегатите трябвало да стане след решаването на проблемите с ниските пенсии, в опазването на здравето и " служител на реда във всяко село ". Не виждам нито едно нахлуване, поради което да се купуват фрегати, приключи Марешки.

 Веселин Марешки
© Юлия Лазарова

Веселин Марешки

От Българска социалистическа партия използваха мотива на заобикаляне на процедурата и няколко техни депутати с цел да стачкуват по метода на водене на съвещанието.

Юлиян Ангелов ( " Обединени патриоти " ) също изиска декларация от името на групата и напомни, настояванията за оставка на Андон Дончев ( " Воля " ) от председателското място на комисията за българите в чужбина. " Ако беше по времето на Тодор Александров, Дончев нямаше да си разреши това ", приключи Ангелов. И изкрещя: " Оставка ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР