Парламентът обсъди, но не гласува на първо четене двата законопроекта

...
Парламентът обсъди, но не гласува на първо четене двата законопроекта
Коментари Харесай

Парламентът обсъди и не гласува двата законопроекта за дерогацията, каква е причината?

Парламентът разиска, само че не гласоподава на първо четене двата законопроекта за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, тъй като в това време бяха оттеглени от вносителите.

Единият законопроект , импортиран от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ /ПП-ДБ/, предвиждаше дерогацията за импорт на съветски нефт да бъде прекъсната не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година Другият законопроект на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи оферираше анулация на дерогацията от 1 януари 2024 година

По време на дебатите от „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ разясниха, че битката е кой да вземе рафинерията . Васил Стефанов от ПП-ДБ разяснява, че въпросът през днешния ден е не дали да се приключи предварително дерогацията , а по кое време.

Преди гласуването на законопроектите , ръководителят на Народното събрание /НС/ Росен Желязков даде отмора, в която вносителите на двата законопроекта оповестиха, че ги отдръпват и ще внесат общ. След това със 124 гласа „ за “, 56 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “ Народното събрание даде единодушие за отдръпване на двата законопроекта за анулация на дерогацията . Процедурата провокира разногласия в пленарната зала, тъй като законопроектите се отдръпват по време на разискване, а не преди него.

Георги Свиленски / “БСП за България “/ разяснява, че това се случва за първи път в десетгодишната му кариера като депутат. Той предложи да отхвърлят тези законопроекти и в идващите три месеца да не бъдат гледани, пък до тогава можело пластовете в ръководството се наместят .

Председателят на Народното събрание Росен Желязков изясни, че правилникът е планувал такава процедура и прочете, че вносителят на законопроект може да го отдръпна до започване на първото гласоподаване, а по-късно единствено с решение на Народно събрание. Тошко Йорданов от „ ИТН “ разяснява, че е „ наслаждение човек да следи ръководещите “ .

Корнелия Нинова / “БСП за България “/ напомни по какъв начин са нарекли сегашната сглобка в нейното начало – „ съюз на едноръките джентълмени “ .

„ Съюзът на едноръките джентълмени се трансформира за шест месеца в сглобка на многоръките търгаши “, разяснява тя и добави, че са трансформирали политиката в вземане-даване. По думите й ГЕРБ освен „ мръднала “, а направила салто мортале и три оставки би трябвало да бъдат подадени тази вечер.

„ Защо се изтеглят двата законопроекта и ще се внесе нов общ “, попита Нинова и си отговори – „ Защото и този проблем е въпрос на алъш- вериш “ . По думите й вносителите отдръпват законопроектите, тъй като още не са се разбрали кой да присвои тази компания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР