Парламентът облекчи режима за изграждане на енергийни обекти за производство

...
Парламентът облекчи режима за изграждане на енергийни обекти за производство
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници


Парламентът облекчи режима за създаване на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници (ВЕИ) за лично ползване. Това стана с приемането дефинитивно на второ четене на измененията в Закона за силата от възобновими източници.

Днес депутатите гласоподаваха финалните текстове от законопроекта, откакто през вчерашния ден не им стигна пленарното време.

Измененията са импортирани от Владимир Табутов ( " Продължаваме Промяната " ) и група народни представители. С измененията се вкарва осведомителен режим в случаите, в които се планува създаване на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ за лично ползване. По този метод ще се даде опция за ускорение на процеса за създаване на такива обекти, се показва в претекстовете. 

Краен клиент може да построи енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници върху покривни и фасадни структури на здания, присъединени към електропреносната, електроразпределителна или затворена електроразпределителна мрежа и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии, силата от които ще се употребява единствено за лично ползване, като общата конфигурирана мощ на енергийните обекти може да бъде до два пъти размера на предоставената мощ, само че не повече от 5 MW, записаха депутатите. За задачата ще се подава съобщение до оператора на електропреносната мрежа или до съответния оператор на електроразпределителна или затворена електроразпределителна мрежа и в 14-дневен период ще се подписва в допълнение съглашение към контракта за достъп и транспорт на крайния клиент.

Според признатите промени, краен клиент може да внася създадената от енергийните обекти електрическа сила в съответната мрежа единствено след осъществяване на условията на процедурата по присъединение като производител, според наредбата по член 116, алинея 7 от Закона за енергетиката.

С финалните текстове от законопроекта депутатите одобриха и съответни промени в Закона за устройство на територията. Измениха и Закона за акцизите и данъчните хранилища, като наредбите, свързани с обсега на последния данъчен интервал, влизат в действие от 1 януари 2023 година

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР