Парламентът не успя да избере свой председател от първия път

...
Парламентът не успя да избере свой председател от първия път
Коментари Харесай

Първото заседание на парламента приключи бързо. Депутатите отново не избраха председател

Парламентът не съумя да избере собствен ръководител от първия път и по този начин се повтори обстановката от 48-ото Народно събрание. Заседанието беше отсрочено и ще продължи всъщност на следващия ден.

Пленарната зала не излъчи никого за пръв измежду равни. Номинирани бяха Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров от „ Възраждане “.  Кандидатът на ГЕРБ получи два пъти повече гласове, само че не му стигнаха да седне на най-високото място на трибуната. Освен от своята парламентарна група, юристът получи гласовете и на депутатите на Има Такъв Народ.

От поддръжка за Желязков се въздържаха от ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а срещу него се оповестиха от „ Възраждане “. Така за Росен Желязков гласоподаваха общо 231 депутати, от които „ за “ бяха 79, „ срещу “ – 8, а 144 гласоподаваха с „ въздържал се “.

Петър Петров получи 37 гласа „ за “, срещу неговата кандидатура гласоподаваха 88 депутати, а 39 бяха „ въздържал се “.

Веднага след несполучливия опит за избор на парламентарен ръководител думата взе Асен Василев от Политическа партия, който предложи да се вкара ротационен принцип по европейски образец – на всеки два месеца ръководителят на Народното събрание и на правната комисия да бъдат редувани на ротация.

„ Знаем, че това е ексцентрично решение, само че ние се намираме в ексцентрична обстановка. Това е вероятен излаз от рецесията, в която преди малко влязохме “, съобщи от трибуната Асен Василев.

По негово предложение Вежди Рашидов разпусна пленарната зала за половинчасова отмора. След нея стана ясно, че политическите сили не са се разбрали на председателски съвет за избор на ръководител на Народното събрание и депутатите бяха разпуснати до на следващия ден, когато официално съвещанието ще продължи.

Президентът предизвести, че това ще блокира процеса по съвещания и връчване на мандата

Припомняме, че предходната есен, депутатите трансфораха парламентарната зала в цирк, когато в продължение на три дни, не съумяха да изберат ръководител на 48-то национално заседание. След мощно публично възмущение, Вежди Рашидов, като най-възрастен стана компромисен вид. Да се надяваме, че това няма да се повтори и в този парламент. Дано на следващия ден на свежа глава народните представители стигнат до консенсус в името на българските жители, които са ги избрали.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР