Парламентът не може да функционира без избран председателЩе бъде прецедент,

...
Парламентът не може да функционира без избран председателЩе бъде прецедент,
Коментари Харесай

Огнян Герджиков: Партийните интереси са на второ място, на първо са интересите на гражданите

Парламентът не може да действа без определен ръководител

" Ще бъде казус, в случай че не бъде определен ръководител на Народното събрание. Депутатите ще би трябвало да продължат това упражнение, до момента в който си свършат работата, тъй като не може да се конституира Народното събрание без ръководител ". Това разяснява за  проф. Огнян Герджиков – правист, политик, някогашен длъжностен министър председател и ръководител на 39-ото Народно заседание (2001 - 2005), по отношение на днешните неуспешни опити на новоизбрания законодателен орган да излъчи собствен ръководител.

Професор Герджиков предизвести, че без избор на ръководител Народното събрание не може да стартира работа.

„ То не може да стартира да действа въобще. Това е въпрос, който народните представители би трябвало да осмислят, другояче поставят кол в колелото, стопират развиването на България. Не знам докога считат по този начин да си играят “, разяснява проф. Герджиков.

„ От Конституцията следва, че повече от половината одобряват решението, само че правилото не е доведено до дъно, тъй като може да се стигне до тупик, до обаян кръг, от който няма излизане. Логично е да се откри по-гъвкаво решение, при което, при наново гласоподаване, да се даде превес на този, който е събрал повече гласове, без значение че може да не са повече от половината дали своят вот. Това, съгласно мен, е рационалното пояснение “, уточни още юристът.

Той прикани народните представители в сегашния парламент да мислят повече за хората и гласоподавателите си, в сравнение с за партийните си ползи и да доведат избора до дъно.

„ Партийните ползи са на второ място, на първо са ползите на жителите. Ние се намираме в комплицирана обстановка на инфлация, повишаване и други проблеми. В тази усложнена конюнктура, в случай че не приемем най-необходимите закони – преди всичко закона за бюджета и законите, свързани с усвояването на европейските средства – това ще бъде същинско национално изменничество “, счита проф. Огнян Герджиков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР