Парламентът не избра нов шеф на НЗОК.Номинираната от ГЕРБ Иван

...
Парламентът не избра нов шеф на НЗОК.Номинираната от ГЕРБ Иван
Коментари Харесай

Парламентът не избра нов шеф на НЗОК, процедурата стартира отново

Парламентът не избра нов началник на НЗОК.

Номинираната от ГЕРБ Иван Динева се отдръпна от надпреварата няколко часа преди съвещанието. Така остана единствено една кандидатура - тази на Българска социалистическа партия - проф. Жени Стайкова, която събра едвам 59 гласа от общо 223 дали своят вот в залата.

 

Предстои да се започва нова процедура за избор на шеф на здравната каса.

 

Ръководството на НЗОК, която разпределя и управлява изразходването на над 7 милиарда лева годишно, е в общ пакет от сделка сред ръководещите от ГЕРБ и " Продължаваме промяната " и ГЕРБ евентуално ще запазят надзор, само че с различен претендент.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ заподозря, че аргументите за отдръпването на Иванка Динева са „ конюнктурни “.

„ Прилича ми на кандидатурата на прочут треньор по футбол, който след 1 седмица по персонални аргументи напускаше работа. Вероятно има аргументи и подбуди, за които ние не знаем. Няма да разисквам професионалните качества на проф. Стайкова – за мен е задоволително спорно като концепция да гласуваме за единствен претендент на конструкция, която разполага може би с един от най-големите бюджети в страната. Позицията е безпределно виновна. Това е безспорната съгласувана политика със Министерство на здравеопазването, здр5авния министър и ръководещото болшинство. Не знам до каква степен политиката, която беше показана на комисия, може да бъде предпазена. Сами виждаме, че ръководещото болшинство не предлага претендент за шеф на НЗОК, което е доста притеснително. Представената рамка за работа на Здравната каса не ни удовлетворяева по образуването и оправянето с невероятната рецесия, имайки поради ситуацията в здравните грижи и заплащанията от Здравната каса “, означи той.

" Брилиянтна сцена на задкулисие и преодоляване на регулаторните органи. Овладяване на страната делене на порции на власт. Не чухме диалог за профеисоналните качества на проф. Стайкова. Другата седмица ще представим и нашия претендент за Българска народна банка. Само да не забележим същата игра. Поне я правете по-грамотно. Днес всичко лъсна. Нито един въпрос към нашия претендент. Истината през днешния ден, уважеми жители: не ги е грижа вашето здраве и вашето бъдеще! ", заяви водачът на социалицтите Корнелия Нинова от парламентарната естрада.

 

Тя прикани сътрудниците си депутати да изразят, в случай че имат рецензии, към проф. Стайкова. Никой, обаче, не се възползва от поканата. Тогава Нинова ги прикани: " Тогава, гласувайте кандидатурата! ". 

" Кандидатурата на проф. Жени Стайкова е безукорно професионална ", акцентира Нинова.

 

Депутатът от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин прикани сътрудниците си, в случай че не поддържат Жени Стайкова, да намерят претендент, който най-малко да дава отговор на високите критерии, които е сложила.

 

„ Наблюдаваме импотентността на обединението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те притиснаха всички нас, вкарвайки тази процедура в зала. Натиснаха да избираме регулаторите, само че тъй като са прелестни съдружни сътрудници не са разбрали кой да предложат. Те не знаят какво ще създадат, излагат се пред всички, за което им благодаря. Гражданите би трябвало да знаят, че тази коалиция не може да ръководи, каза Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

 

" Трябваше да има конфликт. Убеден съм, че остава единствената почтена кандидатура, би трябвало да й се даде късмет с поддръжка от страна на Народно събрание с цел да стартираме смяната. Здравеопазването е в колапс, с помощта на ГЕРБ, тъй като единствено правеха разбори, а докторите и медицинските сестри напущат страната, лечебните заведения затъват в задължения. Започва туризъм към една прилежаща страна.Не можем да отвърнем на потребностите на популацията, би трябвало да се подхващат ограничения, прикани Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

 

Корнелия Нинова се възмути, че никой в залата не желае да приказва по тематиката за опазването на здравето и кандидатурата за началник на НЗОК, след отдръпването на претендента на ГЕРБ за поста. Задкулисието се прегрупира, нищо не ги интересува, единствено техните си ползи, заключи соцлидерката. 

 

„ Здравето е скъпо, надпартийно е и няма цвят с дългогодишния си опит в ръководство на опазването на здравето на национално и районно равнище, както и опита ми в ръководството на разнообразни лечебни заведения, се смятам за специалист в тази област “, съобщи от трибуната претендентът на Българска социалистическа партия проф. Жени Стайкова.

 

След това се мина към гласоподаване.

 

След час и половина диспути, в които ГЕРБ не участваха, проф. Жени Стайкова събра единствено 53 гласа " за ", 17 " срещу " и 147 " въздържали се " при 223 дали своят вот в залата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР