Парламентът не е спазил законовата процедура по отстраняването на председателя

...
Парламентът не е спазил законовата процедура по отстраняването на председателя
Коментари Харесай

Отстраненият шеф на Сметната палата: Погазиха независимостта на най-висшата одитна институция

Парламентът не е спазил законовата процедура по отстраняването на ръководителя на Сметната палата, тъй като тя би трябвало да стартира с приемането на правила за избор на нов началник.

Това съобщи пред Българска национална телевизия отстраненият ръководител на най-висшата одитна институция у нас Цветан Цветков.

Според него по този метод се погазва независимостта на Сметната палата, която съставлява висшата одитна институция на България.

Цветков акцентира, че освен той е с изминал мандат, само че и двамата му заместници в палатата. Единият от тях - Горица Кожарева беше назначена от депутатите за краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител.

След отстраняването на Цветков палатата остава с четирима членове. Това значи, че решение на палатата може да бъде признато единствено, в случай че всички участват на съвещанието и да гласоподават единомислещо.

" Законът изисква решенията на Сметната палата да бъдат взети с 4 гласа " за ". Сега останаха четирима членове и това изисква на всяко решение да участват всички те. Сметната палата е висшата одитна институция на България и висшият надзорен орган. Има написана процедура за промяна на ръководителя и тя стартира с процедура по желание на нов. Беше погазена независимостта на Сметната палата с нарушаването на процедурата около моята промяна ", уточни Цветков.

Според него премахването му от поста му не се дължи на акция, ориентирана персонално против него. Той дефинира причините за отстраняването му като несъстоятелни и уточни, че проекторешението за това, импортирано в Народното събрание, не е съдържало претекстове в тази посока.

Цветков акцентира, че Сметната палата няма нищо общо с проблема Nexo и подсети, че даренията от чиновници на криптобанката към " Демократична България " са оповестени на уеб страницата. Според него няма нищо неправилно при тях.

В средата на април се чака да излезе одитният отчет за акциите на партиите, взели участие в изборите на 2 октомври. В рамките на него ще бъдат тествани и тези дарения, добави той.

Според Цветков би трябвало да има държавна дотация за партиите, с цел да могат те да действат обикновено.

" Трябва да има държавна дотация, която да разрешава на партиите да реализират обикновено своята политическа активност, защото даренията постоянно крият опасности. И неналичието на таван, изключително на даренията, постоянно крие опасности ", уточни той.

Цветан Цветков отхвърли да разяснява дали определената за краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител на Сметната палата Горица Кожарева е близка с основния прокурор Иван Гешев.

Той уточни, че си потегля от поста с гордо вдигната глава.

" Когато човек пресече финала, постоянно има облекчение. Тръгвам си благополучен и с гордо вдигната глава ", заключи Цветан Цветков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР