Парламентът намали окончателно състава на КЕВР от девет на пет

...
Парламентът намали окончателно състава на КЕВР от девет на пет
Коментари Харесай

Окончателно: Орязаха състава на КЕВР от девет на пет души

Парламентът понижи дефинитивно състава на КЕВР от девет на пет души. Това стана с признати на второ четене промени в Закона за енергетиката.

Членовете на регулатора би трябвало да имат добра професионална известност. Със стаж в региона на енергетиката ще би трябвало отсега нататък да са двама, вместо до момента четирима, от членовете на комисията. Няма да се изисква юридически стаж за един от комисарите, както и стопански - също за един член на КЕВР, както са сегашните разпореждания.

На девет индивида беше мъчно да проучват предложенията за смяна на цените, да упражняват надзор, в този момент ги редуцирате, каква е повода, попита Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. Много скоростно вършиме нещата, следствията за КЕВР, в случай че по този начин се работи, ще са цялостното й разрушение, предизвести представителят на Движението.

Ефективността на деветчленния състав на КЕВР е над два милиарда лева загуби на БЕХ поради лобистки решения на комисията, опонира Виктория Василева от ПГ " ИТН ", един от вносителите на предлагането.

Не може да внушаваш, че КЕВР е вземала неверни решения и по тази причина БЕХ или НЕК са търпели загуби, в случай че продължавате да го твърдите, ще би трябвало да го потвърждавате в други институции, репликира Аталай.

Според ГЕРБ-СДС задачата съставът на регулатора да бъде понижен е преодоляване и цялостен надзор над комисията. Отхвърлено беше тяхното предложение членове на КЕВР да могат да предлагат и президентът, българските юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в социална изгода в сферите, контролирани по този закон, по Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги и по Закона отбрана на потребителите, както и национално показаните организации на работодателите и на служащите.

Не знам за какво не се приема да се даде опция на повече хора да могат да предлагат членове на КЕВР, разяснява един от вносителите на предлагането Делян Добрев. Той даже предложи да се гласоподава настрана опцията президентът да прави свои номинации. Крайният период за оферти изтече и има единствено две кандидатури, импортирани в Народно събрание, и това е още един мотив " за " нашето предложение, с цел да може да има повече конкуренция, добави депутатът.

Ако бяхте предложили квоти за тези лица, бих подкрепила предлагането, разяснява Ива Митева/ИТН/.

Васил Стефанов / ПГ " Продължаваме Промяната " / изясни, че процедура в регулатор да влизат представители на Неправителствени организации и други организации в Европейски Съюз няма. Той напомни, че ГЕРБ са отхвърлили преди години тъкмо такава концепция, пристигнала от АБВ.

Когато се споделя истината, би трябвало да се споделя цялата истина, отговори Добрев. Тогава се предвиждаше всички тези организации да дават предложенията си на депутатите и те, в случай че ги припознаят, да ги внесат, обясни той.

Цончо Ганев от " Възраждане " счита концепцията за неудачна, тъй като никой няма да носи отговорност за това, което лицето би предизвикало на КЕВР. Той получи и наказване " забележка " от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев за засегнатост към Настимир Ананиев от ПГ " Продължаваме Промяната " и изиска пояснение за глобата.

Емил Георгиев от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че доверието в КЕВР е доста ниско, по тази причина се постановат промени. Има три месеца мораториум и би трябвало да създадем такива промени, които да подсигуряват за в бъдеще по-справедливи цени за битовите и небитовите консуматори, означи той.
ТЕМА преди 18 часа 10011 преди 2 дни 1738 преди 2 дни 4003
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР