Парламентът на Унгария ще одобри заявлението на Швеция за присъединяване

...
Парламентът на Унгария ще одобри заявлението на Швеция за присъединяване
Коментари Харесай

Унгария подкрепя членството на Швеция в НАТО

Парламентът на Унгария ще утвърди заявката на Швеция за присъединение към НАТО.

Това заяви унгарската делегация след среща с ръководителя на шведския парламент. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг приветства решението. Унгария е единствената страна, с изключение на Турция, която към момента не е одобрила взаимната кандидатура на Швеция и Финландия за влизане в Пакта.

Унгария поддържа участието на Швеция в НАТО, заяви заместник-председателят на унгарския парламент Чаба Хенде. Унгарското държавно управление, президентът, министър председателят и множеството народни представители ясно показаха поддръжката си. Официално унгарска парламентарна делегация разгласи, че поддържа присъединението на Швеция към НАТО. Посещението й се състоя на фона на двудневно неофициално съвещание на министрите на защитата от Европейски Съюз в шведската столица и на среща сред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шведския министър-председател Улф Кристершон също в Стокхолм. Швеция понастоящем е ротационен ръководител на Евросъюза.

Столтенберг прикани Турция и Унгария допустимо най-скоро да ратифицират присъединението на Швеция и Финландия към пакта.

 
Видях отчетите на унгарската парламентарна делегация, която преди малко посети Швеция, и че тя изпраща позитивно обръщение и предлага одобрение. Така че, към момента имаме да извървим прочут път, само че реализираме прогрес и към този момент това остава най-бързият развой на ратификация в актуалната история на НАТО. Досега към този момент 28 от 30-те съдружници са го създали.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

Столтенбелг означи, че Анкара и Будапеща са подписали протоколите за участието на двете страни, като се чака унгарският парламент да утвърди ратификацията на 20-ти март. По неговите думи има прогрес и с Турция, откакто президентът Реджеп Ердоган се е съгласил диалозите с Хелзинки и Стокхолм да бъдат обновени.

Унгария и Турция са единствените членки на алианса, които към момента не са одобрили поръчките на Швеция и Финландия за влизане в НАТО. Заради съветската инвазия в Украйна предходната година двете страни се отхвърлиха от дългогодишната си политика на боен неутралитет и оповестиха предпочитание да се причислят към алианса.

По мотив войната в Украйна генералният секретар означи, че Русия подхваща нови набези. Трябва да отговорим за продължение на военните доставки за Украйна, с цел да може тя да надделее, уточни Столтенберг.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР